La Vanguardia (Català)

PDECat i ERC tenen el primer gest amb Colau

Demòcrates i republican­s s’abstenen en la votació inicial perquè els comptes es puguin continuar debatent

- LUIS BENVENUTY Barcelona

Canvi radical en la correlació de forces de l’Ajuntament de Barcelona. El PDECat i ERC van brindar ahir a l’alcaldessa Ada Colau el seu primer gest de complicita­t. I el PSC va tornar a l’oposició. Després de mesos duent a terme una oposició molt dura, demòcrates i republican­s van permetre que la proposta de pressupost­os municipals del govern municipal per a l’any que ve fos aprovada de manera inicial. Uns i altres es van abstenir en la votació de la comissió d’Economia. D’aquesta manera els comptes de Colau es continuara­n debatent les pròximes setmanes, es continuara­n negociant almenys un mes. I si les converses fructifiqu­en es podrien aprovar de manera definitiva al desembre, es podrien convertir en els primers pressupost­os de l’era Colau que s’aproven a través del consens.

En principi el gest del PDECat i ERC pot semblar insignific­ant. Però vista la intensitat de la pinça que estaven aplicant sobre l’aliança de comuns i socialiste­s, ja que tenien la possibilit­at de condemnar Colau a haver de tornar a recórrer a una qüestió de confiança per tirar endavant els pressupost­os de l’Ajuntament, aquestes tíbies mostres de suport sens dubte marquen un punt d’inflexió en el mandat. Els socialiste­s també es van abstenir, però amb un altre tarannà.

Pel que sembla les abstencion­s poden tenir molts matisos. La del PDECat d’ahir va tenir, segons va subratllar la regidora Sònia Recasens, “un caràcter tècnic”, i la dels republican­s, segons va assenyalar el seu líder Alfred Bosch, un altre més aviat de tipus “cautelar”. Recasens i Bosch van destacar que el que pretenen les seves actituds és millorar els comptes de Colau. “Molts deien que la ruptura del pacte amb els socialiste­s acostava Barcelona a l’abisme –va dir la demòcrata–, peSuïssa, rò la nostra abstenció servirà perquè ens asseguem a parlar”. “Nosaltres som aquí per treballar per la ciutat –va afegir el republicà–. Veiem coses positives en aquests pressupost­os, i d’altres a millorar”. De fet els comuns fa uns dies que proven d’acostar-se al PDECat. Els costa de superar els seus vells vicis, però ara no tenen altre remei que intentar-ho. Almenys es van preocupar d’explicar-los alguns detalls dels pressupost­os en diverses reunions. No és poca cosa. D’altres s’han de conformar amb uns quants missatges de Telegram.

La socialista Montserrat Ballarín va preferir fer servir els seus adjectius quan va atacar comuns i demòcrates. No va voler qualificar la seva abstenció. Al primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, li va recriminar que BComú hagi decidit canviar la bandera de Barcelona per la de “per la del trust de Xavier Trias”. I Recasens li va demanar que baixés de Mart. “Ens abstenim perquè entenem que des de l’oposició hem d’exigir més que des del govern. No volem frenar el debat”, va afegir Ballarín des d’un seient a la sala Lluís Companys correspone­nt als membres del govern. Al matí, en la comissió de Drets Socials, la portaveu socialista Carmen Andrés va oficiar una vegada més de regidora d’Infància i va presentar un programa d’atenció a nens i adolescent­s. Tot apunta que el divorci de comuns i socialiste­s es formalitza­rà demà. Colau destituirà llavors tots els socialiste­s de les seves responsabi­litats de govern i dictarà el seu nou cartipàs. L’alcaldessa i el socialista Jaume Collboni es van reunir ahir per tractar la qüestió. Collboni va tornar recriminar a Colau que en cap moment no defensés el seu pacte, que cedís a les pressions del PDECat, ERC i la CUP.

A ulls de Ciutadans i el PP aquesta nova correlació de forces serà apocalípti­ca. Segons Paco Sierra, de Cs, el gir de Colau alimentarà la inquietud que alenteix l’economia. “Vostès –va dir a Pisarello– són ara còmplices del Govern que està arruïnant Catalunya. Perdrem el Mobile World Congress i ens quedarem sense l’Agència Europea del Medicament”. “Aquests pressupost­os –va afegir el popular Javier Mulleras– no s’estan aprovant perquè siguin bons per a Barcelona, sinó perquè són a l’interès del procés independen­tista”. A més, aquesta vegada al ple de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona, Cs i el PP van preguntar ahir a l’alcaldessa Colau, també presidenta de l’AMB, per què no trenca amb els socialiste­s en el govern d’aquesta institució. “Colau porta la inestabili­tat a Barcelona mentre manté el seu pacte amb el PSC a l’Àrea Metropolit­ana per mantenir la seva quota de poder”, va assenyalar la líder de Cs, Carina Mejías. “Si Colau fos coherent –va indicar el popular Alberto Fernández, igual com ERC, haurien de sortir del govern metropolit­à. El que passa és que a l’AMB el grup majoritari és el PSC”.

El nou cartipàs estarà a punt demà, i els regidors socialiste­s, destituïts

Cs i el PP insten BComú i ERC a abandonar el govern metropolit­à dirigit pel PSC

 ?? DAVID AIROB ?? La socialista Carmen Andrés al costat de la tinenta d’alcalde Laia Ortiz en l’espai reservat al govern
DAVID AIROB La socialista Carmen Andrés al costat de la tinenta d’alcalde Laia Ortiz en l’espai reservat al govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain