La Vanguardia (Català)

Llàgrimes invisibles

- Toni Coromina

Més enllà del dramàtic moment polític que estem vivint, sembla que els problemes quotidians no existeixen. Les dificultat­s per arribar a final de mes, l’atur, els contractes porqueria, els efectes de les retallades o els desnonamen­ts s’amaguen sota la catifa. Segons la memòria 2016 de Càritas, dels més 360.000 ciutadans que l’entitat va atendre a Catalunya, 50.000 no tenen llar i dormen en naus abandonade­s, en espais deteriorat­s, en comerços, en cotxes o al carrer. De fet, el 40% dels usuaris que van passar per algun dels seus serveis no tenen un habitatge digne. I encara que no se sap amb exactitud el nombre de persones que dormen al carrer a Catalunya (a Barcelona superen el miler), la xifra és esgarrifos­a. Malgrat que els indicadors macroeconò­mics proclamin als quatre vents que estem sortint de la crisi, la suposada recuperaci­ó econòmica mai no arriba als més vulnerable­s.

La memòria també indica que un 71%de les persones ateses en edat laboral són a l’atur o busquen feina. En aquest context, un 3,2% dels beneficiar­is de Càritas s’han vist obligats a entrar en pisos buits i ocupar-los per viure-hi, després de perdre tràgicamen­t el seu l’habitatge.

Però no tots els ocupes són iguals. N’hi ha alguns d’avaricioso­s (autòctons i estrangers) que, sense tenir problemes de subsistènc­ia, ocupen un pis que no és seu (i de vegades més d’un) i, sense ser-ne llogaters legals, relloguen habitacion­s a pobres de solemnitat que no pregunten mai qui n’és el propietari real. Aquests usurers cada mes poden guanyar un sobresou d’entre 1.000 i 2.000 euros. Conec casos a Vic de pisos oficialmen­t tancats on viuen 8 o 10 persones. El més trist del cas és que molts dels subocupes, la majoria immigrants, es veuen obligats a pagar entre 200 i 300 euros mensuals per una habitació de 10 a 15 metres quadrats, amb dret a un lavabo comunitari. De vegades, en alguna d’aquestes minúscules estances hi malviu una família formada de tres o quatre individus, que hi dormen i hi cuinen. I si un pobre llogater no pot pagar la mensualita­t a l’ocupa oficial, aquest el foragita del pis sense miraments, amb l’excusa que hi ha molta gent fent cua per entrar-hi.

Alguns dels pisos ocupats per aquests impresenta­bles tenen propietari­s que no saben com solucionar el problema. Tanmateix, també n’hi ha que són propietat dels bancs, a resultes d’un desnonamen­t. El més sorprenent és que, tot i pagar les quotes mensuals de llum, aigua i electricit­at, les entitats bancàries semblen desconèixe­r la situació, igual que l’administra­ció local. Un misteri digne de ser estudiat, perquè el fenomen és en boca de molts ciutadans que coneixen la situació i en alguna ocasió han denunciat casos flagrants. Mentrestan­t, riuades de ciutadans aliens al futur polític del territori ploren. Llàgrimes invisibles.

Alguns avars ocupen pisos i ‘relloguen’ habitacion­s a pobres de solemnitat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain