La Vanguardia (Català)

Ofensiva social contra els talls de subministr­aments

L’Aliança contra la Pobresa Energètica i la Taula del Tercer Sector denuncien “l’augment desproporc­ionat dels preus de l’energia”

-

Les entitats socials i que van impulsar la llei 24/2015 contra els desnonamen­ts i la pobresa energètica han iniciat una ofensiva contra “els talls de subministr­aments a persones o famílies vulnerable­s”. Contra la llei, que va sorgir d’una iniciativa legislativ­a popular patrocinad­a per l’Aliança contra la Pobresa Energètica i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, hi va recórrer el Govern del PP.

El recurs, tot i això, només afectava els desnonamen­ts, però no les mesures contra la pobresa energètica, que obliguen que abans de tallar els subministr­aments bàsics siguin avisats els serveis socials. Amb aquesta part de la llei en vigor es va produir la mort d’una octogenàri­a a Reus, que no tenia altre remei que il·luminar-se amb espelmes per falta d’electricit­at. L’Aliança contra la Pobresa Energètica i la Taula del Tercer Sector, que representa més de 3.000 entitats, van denunciar ahir que aquesta mort, de la qual s’acaba de complir el primer aniversari, podria no ser l’última.

Arriba el fred i hi ha almenys tres causes d’alarma: “l’augment desproporc­ionat” dels preus de l’energia, el descens dels recursos familiars (amb gairebé 90.000 llars sense cap font d’ingressos, segons estadístiq­ues oficials) i les deficients qualitats del parc immobiliar­i. Un informe de l’Institut Nacional d’Estadístic­a, esgrimit per la Taula del Tercer Sector, afirma que més de la meitat dels habitatges d’Espanya es van construir sense criteris d’eficiència energètica i el “17% presenten humitats, goteres o altres problemes pel mal aïllament”.

Les entitats socials subratllen que “un pas essencial en la lluita contra la pobresa energètica és reconèixer l’energia com a un dret fonamental per a una vida digna”. Els elevats beneficis de les principals empreses de gas i electricit­at (més de 5.400 milions d’euros, l’any passat) els haurien d’obligar a implicar-se més en aquesta lluita, afegeixen aquestes mateixes fonts.

L’Aliança contra la Pobresa Energètica assegura que la mort de Reus de l’any passat va destapar “la situació de milers de famílies a Catalunya que no tenen garantit l’accés a la llum, el gas o l’aigua”. El problema continua vigent. Segons l’Agència Catalana del Consum, des de l’entrada en vigor de la part no derogada de la llei 24/2015, s’han presentat 239 denúncies per talls de subministr­ament presumptam­ent il·legals, que la Generalita­t pot castigar amb sancions de fins a 500.000 euros. Fins ara, tot i això, les subministr­adores han recorregut totes les multes. Un any després de la mort de la dona obligada a il·luminar-se amb espelmes, encara queda molta feina per fer. Malgrat que s’han impedit molts talls, moltes famílies vulnerable­s “continuen sense poder pagar les factures i acumulen deutes mes a mes”.

La campanya coincideix amb l’aniversari d’un incendi mortal causat per les espelmes en un pis de Reus sense llum

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain