La Vanguardia (Català)

Shakira ajorna la seva gira europea

Ha anul·lat tots els recitals d’aquest any per poder-se c

- MARINO RODRÍGUEZ Barcelona

Mal moment per a Shakira. Després dels rumors –infundats, però insistents– sobre el fet que la relació entre ella i Piqué s’havia deteriorat i l’aparició del seu nom en els anomenats Papers del paradís, ahir es va veure obligada a ajornar tota la gira europea que havia previst per a aquest mes i principis del vinent perquè no s’ha aconseguit curar el problema de cordes vocals que va tenir durant els assajos d’El Dorado World Tour.

L’afecció –una hemorràgia a la seva corda vocal dreta, segons va especifica­r ahir– ja l’havia obligat a anul·lar els cinc primers concerts de la gira, que havia d’haver fet a Colònia, París (2), Anvers i Amsterdam. Ahir també van quedar cancel·lades les seves altres 12 actuacions previstes en països europeus fins al 4 de desembre, les cinc espanyoles incloses: Bilbao, Madrid, A Coruña i Barcelona. En aquest últim cas es tractava de dos concerts al Palau Sant Jordi els dies 25 i 26 d’aquest mes.

Total, tot el segment europeu d’El Dorado World Tour ha quedat en l’aire, encara que tant la cantant com la promotora dels concerts van puntualitz­ar ahir que es tracta d’un ajornament i que es pretenen reprograma­r totes les actuacions el 2018.

Segons els plans per a El Dorafamíli­a do World Tour, després de la prevista llarga aturada del desembre la cantant reprendrà la gira a Amèrica del Nord, en concret a Orlando el 9 de gener, si aleshores es troba recuperada, esclar. I fins al 10 de febrer hi ha previstes 19 actuacions en altres ciutats dels Estats Units i el Canadà.

Són molts els seguidors de la cantant que esperaven el retorn de l’artista als escenaris, ja que fa uns anys que no surt de gira perquè està centrada en la maternitat dels dos fills, Milan i Sasha, que ha tingut amb Gerard Piqué, una que per cert no descarta ampliar pròximamen­t, tal com ha dit en més d’una ocasió i com fins i tot suggereix en un dels seus recents èxits, Me enamoré.

En un comunicat publicat ahir en els seus perfils a les xarxes socials i a la seva pàgina web, Shakira diu que viu “els moments més durs de la meva carrera”. “Desafortun­adament l’hemorràgia (de la corda vocal) no s’ha reabsorbit i el malson continua. Actualment estic en una batalla molt dura per la meva recuperaci­ó... En tots els anys que fa que canto

“Són els moments més durs de la meva carrera, no m’havia trobat mai en una situació com aquesta”, afirma l’artista

no m’havia trobat mai en una situació com aquesta”, afegeix.

El sobreesfor­ç de les cordes vocals que va fer en els assajos de la gira va ser el que va provocar que una patís un trencament d’un vas sanguini i s’omplís de sang –amb dues gotes n’hi ha prou per ocupar-la–, cosa que provoca una disfonia o pèrdua de veu. No es tracta d’una afecció gaire greu, però depenent del volum de l’hematoma es necessiten unes quantes setmanes de repòs i tractament antiinflam­atori per corregir-la i prevenir una repetició del procés.

D’altra banda encara cal veure com podria afectar la cantant, i més concretame­nt a la seva relació amb la Hisenda espanyola, el fet que el seu nom aparegués en la investigac­ió dels Papers del

paradís, que van destapar que el 2009 va traslladar el valor dels seus drets musicals, intel·lectuals i de marques –uns 31,6 milions d’euros– de Luxemburg a una empresa a Malta, Tournesol Limited. La raó: a Malta els accioniste­s d’empreses que no són residents del país només paguen el 5% d’impostos.

 ??  ?? Shakira a començamen­ts de juny en la presentaci­ó del seu últim àlbum, ElDo orado, al convent dels Àngels de Barcelona
Shakira a començamen­ts de juny en la presentaci­ó del seu últim àlbum, ElDo orado, al convent dels Àngels de Barcelona
 ??  ??
 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIU ??
XAVIER GÓMEZ / ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain