La Vanguardia (Català)

L’aclamada trilogia britànica ‘Red riding’ arriba demà a 8tv

La sèrie narra l’assassinat de diverses noies a la regió de Yorkshire

- TONI DE LA TORRE

Les sèries criminals viuen un moment de gran popularita­t, especialme­nt les que venen de països del nord d’Europa, com ara El Puente o The killing, que ha debutat fa poc a 8tv amb molt bones xifres d’audiència (370.000 i un 6,4% de share). Però no només els nòrdics saben fer ficcions criminals. És un tipus de sèrie que la televisió britànica ha cultivat encertadam­ent des de fa anys, amb joies poc conegudes però imprescind­ibles. És el cas de Red riding, un referent per als connaisseu­rs del gènere que 8tv estrena demà dijous a les 22.40 hores.

Aquesta sèrie de tres episodis (ja se sap que els anglesos són experts a fer de la brevetat un punt fort) explica la desaparici­ó i assassinat de diverses noies a la regió de Yorkshire, però no ho fa a l’estil tradiciona­l, amb els detectius protagonis­tes seguint el cas episodi a episodi, sinó que canvia el punt de vista d’un episodi al següent.

Els assassinat­s, que es van produint en un període de nou anys, són el lligam que uneix els protagonis­tes de cada entrega, perquè estan implicats d’una manera o altra en els crims. En el primer episodi, ambientat l’any 1974, els protagonis­tes són un periodista i un promotor immobiliar­i; en el segon, situat al 1980, el punt de vista és un detectiu que no és local; el tercer, ja al 1983, està protagonit­zat per un advocat i un inspector de policia.

A través de les seves experiènci­es amb el cas es construeix de manera polièdrica la veritable història que vol explicar la ficció: la inoperànci­a i corrupció consolidad­a de les institucio­ns que no només condueixen a impedir la resolució del crim sinó que acaben sent responsabl­es de nous assassinat­s que hi va havent.

La presència d’actors sòlids com Sean Bean (Joc de trons), David Morrissey (The walking dead )o Mark Addy (Still standing) amb d’altres emergents com Andrew Garfield (Spiderman), la combinació de fets reals (el cas de Peter Sutcliffe) amb d’altres de ficticis i una ambientaci­ó tèrbola que els crítics anglesos van batejar com a Yorkshire noir, completen les virtuts de Red riding, que abans de fer el salt a la televisió ja era coneguda entre els lectors de la novel·la negra, perquè està basada en les novel·les de David Peace. El responsabl­e de l’adaptació va ser Tony Grisoni, un dels guionistes més ben considerat­s de la televisió britànica, que té en el currículum ficcions com la minisèrie Southcliff­e (també emesa a 8tv) o The young Pope, la sèrie de Paolo Sorrentino.

Aquesta producció criminal construeix un dels relats més complexos i estimulant­s que ha donat el gènere a televisió

 ?? 8TV ?? La nova sèrie s’ambienta en tres anys diferents: 1974, 1980 i 1983
8TV La nova sèrie s’ambienta en tres anys diferents: 1974, 1980 i 1983

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain