La Vanguardia (Català)

Un estudi investigar­à si els boscos són curatius El projecte se centra en els arbres del parc del Montseny

- Barcelona

Els pins, les alzines, els roures... del parc natural del Montseny dibuixen l’escenari d’un estudi pioner per esbrinar com els compostos volàtils alliberats pels arbres s’incorporen al cos humà i hi metabolitz­en. L’objectiu final és determinar si una mena d’immersió forestal i per tant de contacte amb aquestes substàncie­s millora la salut de les persones, i en aquest cas esbrinar quins són els mecanismes químics i físics que es produeixen per aconseguir aquestaz capacitat curativa. Per abundar en aquest tema tan de moda, l’Institut de Ciència i Tecnològia Ambientals de la UAB (ICTA-UAB), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacion­s Forestals (Creaf) i la Fundació Bancària “la Caixa” impulsen el projecte “Boscos sans per a una societat saludable”, presentat ahir al palau Macaya.

La iniciativa respon al creixent interès social per activitats que fomenten el contacte amb espais naturals per gaudir de més benestar. Aquesta tendència ha propiciat la proliferac­ió d’empreses i entitats especialit­zades a oferir els Shinrin-yoku, els banys de bosc impulsats durant la dècada dels vuitanta al Japó com una pràctica terapèutic­a per afavorir un estat de relaxació en una població urbana molt estressada.

Martí Boada, professor de l’ICTA-UAB, subratlla que ningú no posa en dubte que les sortides al bosc aporten benestar, però que per anar més enllà i poder afirmar que el bosc cura cal demostrar-ho amb evidències científiqu­es. Durant aquest 2017 s’estan recollint mostres de les substàncie­s químiques que desprenen els arbres, al Montseny, i que posteriorm­ent s’analitzen al laboratori, detalla Albert Bach, investigad­or de l’ICTA-UAB. Durant el 2018 se sotmetran un nombre per determinar de persones a aquests compostos orgànics volàtils i després se’ls prendran mostres de sang i orina. D’aquesta manera s’observaran els canvis que experiment­a cada individu abans i després d’entrar-hi en contacte.

Una segona línia d’investigac­ió, que més endavant es complement­arà amb la citada, està encaminada a traçar un mapa de la salut dels boscos catalans. Tal com explica Jordi Vayreda, del Creaf, es crearà una comunitat ciutadana perquè participi en un sistema d’alertes forestals (Alertafore­stal.com). Aquesta plataforma es nodrirà de la informació que recullin desinteres­sadament les persones que surtin a la muntanya i detectin masses forestals afectades per la

Els científics demanen la col·laboració ciutadana per avaluar la salut de les arbredes de Catalunya

procession­ària, la sequera, els vendavals, incendis, contaminac­ió... “Els demanem que pengin una foto panoràmica, fixin la ubicació i en detallin el nivell d’afectació. Amb tota la informació durem a terme models matemàtics que ajudaran a determinar com evoluciona l’estat dels arbres. Necessitem moltes dades i durant molts anys”, afegeix Vayreda.

Tot això ajudarà a avançar com estaran els boscos en el futur i quins tindran les caracterís­tiques necessàrie­s per incidir en el benestar humà.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Els científics analitzara­n els boscos del parc natural del Montseny
PERE DURAN / NORD MEDIA Els científics analitzara­n els boscos del parc natural del Montseny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain