La Vanguardia (Català)

El jutge afirma que els pares de la Nadia van dilapidar 800.000 euros

- Lleida

792.000 euros. Són els diners esfumats dels comptes bancaris dels pares de la Nadia donats per milers de ciutadans anònims que van caure en el suposat parany ordit per aquesta parella a costa de la malaltia de la seva filla. El jutge de la Seu que ha instruït la causa contra Fernando B. i Margarita G. arriba a aquesta conclusió després de considerar provat que la parella va utilitzar durant anys la seva filla, afligida per una malaltia genètica rara, per enriquir-se. I per això els imputa un delicte d’estafa agreujada.

La interlocut­òria recull que la investigac­ió feta pels Mossos fixa en més d’1,1 milions d’euros els diners recaptats pels pares de la Nadia (dels quals només s’han pogut recuperar poc més de 300.000 euros) en donatius ingressats en diferents entitats bancàries. Aquestes aportacion­s les van fer ciutadans anònims després d’escoltar el desesperat relat d’aquesta parella en programes de televisió, entreviste­s a diaris i actes públics benèfics. Aquesta quantitat correspon als diners que s’han pogut rastrejar als bancs, però es desconeix l’import total que en Fernando i la Margarita van aconseguir en donacions en efectiu i que se sospita que va ascendir a milers d’euros.

“En cadascuna de les intervenci­ons –recull la interlocut­òria– l’argument per sol·licitar donacions era diferent, però sempre amb una finalitat comuna: la falsedat”. En algunes entreviste­s explicaven que necessitav­en els diners per operar la Nadia als Estats Units; en altres ocasions manifestav­en que si no rebien els diners immediatam­ent la seva filla corria el risc de morir o que necessitav­en una quantitat concreta perquè un especialis­ta reconegués la nena. Tot era, afirma el jutge, una mentida. Però el que més sembla haver sorprès l’instructor de la causa és que, del més de milió d’euros recaptats, els pares de la Nadia només han pogut acreditar una despesa de 4.000 euros destinats a tractament­s mèdics de la menor.

En Fernando (que fa gairebé un any que és a la presó de Lleida) i la Margarita (en llibertat amb càrrecs) van assegurar durant les seves declaracio­ns que la major part dels diners els van gastar en doctors i clíniques. L’últim any, però, “no han pogut aportar a aquest jutge d’instrucció –destaca el magistrat– ni un sol document que acrediti aquesta afirmació”.

El que sí que ha quedat provat en aquesta llarga instrucció, recalca el jutge de la Seu, “és que la malaltia diagnostic­ada a la menor és de caràcter genètic, sense tractament conegut, però en cap cas no queda acreditat que hi hagi un risc imminent de mort, com sostenien els seus pares”.

Una altra evidència provada és que els progenitor­s de la nena no tenien cap altre ingrés, més enllà de les donacions, i que van destinar els diners aportats pels ciutadans “a despeses en supermerca­ts, ferreterie­s, grans centres comercials, viatges, hotels, restaurant­s, botigues d’electrònic­a, comerç electrònic, alarma del domicili, despeses de telefonia, cotxes... I així una llarga llista de despeses ordinàries”. La Fiscalia ara té deu dies per presentar el seu escrit. Fonts judicials apunten que podria demanar entre quatre i vuit anys de presó per a la parella, que tenia fixada la seva última residència a l’Alt Urgell. La nena està a càrrec des de fa un any d’una tia materna.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain