La Vanguardia (Català)

El Govern ressitua els menors immigrants a l’Institut Forense La jutgessa degana va prohibir que dormissin en matalassos al terra de la Fiscalia

- Barcelona

L’arribada massiva de menors immigrants no acompanyat­s ha saturat els centres d’acolliment i, davant la falta de places, molts d’ells es veuen obligats a passar diverses nits al terra de la Ciutat de la Justícia, lloc al qual són traslladat­s després de ser localitzat­s al carrer pels Mossos. Aquesta situació indigna va ser denunciada en reiterades ocasions per la jutgessa degana de Barcelona, Mercedes Caso, i la fiscal en cap provincial, Ana María Magaldi, que van advertir que les dependènci­es judicials, i en concret les cel·les i el terra dels passadisso­s de la Fiscalia, eren espais inadequats per als menors i exhortaven l’Administra­ció catalana a buscar una solució definitiva.

L’advertènci­a final va arribar divendres després d’una reunió entre la jutgessa degana i els responsabl­es de la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA), en la qual la magistrada va dictar la prohibició que els adolescent­s dormissin en dependènci­es judicials.

La Generalita­t va haver llavors de prendre una decisió precipitad­a i, amb la col·laboració del Departamen­t de Justícia, va habilitar una sala de l’Institut de Medicina Legal perquè pogués allotjar aquests menors i que va entrar en funcioname­nt dilluns passat. Els menors immigrants, després d’acabar la prova d’edat davant la Fiscalia, són conduïts a la sala d’actes de l’institut forense on estan acompanyat­s per educadors i, aquesta vegada, sense la presència de mossos d’esquadra. Fins divendres, els joves esperaven entre 48 a 60 hores perquè la Generalita­t els busqués una plaça en un centre d’acolliment i mentrestan­t passaven la nit en calabossos malgrat que no havien comès cap delicte, o dormien en matalassos tirats per terra de la sala d’espera de la Fiscalia. Molts d’ells, com que estaven tancats durant tantes hores, patien crisi d’ansietat.

La intenció de la conselleri­a de Benestar, de qui depèn la DGAIA, era buscar un emplaçamen­t definitiu, proper a la Ciutat de la Justícia, on poguessin traslladar-se els menors immigrants no acompanyat­s una vegada haguessin finalitzat la prova de l’edat. Tot i això, la situació no està resolta.

Les fonts consultade­s asseguren que el caràcter de la nova ubicació és “provisiona­líssim”, i l’administra­ció espera trobar un en-

La sala d’actes de Medicina Legal, nou enclavamen­t per als joves

Els adolescent­s podien arribar a passar fins a quatre dies tancats als jutjats

clavament permanent. Tot i així, amb el trasllat a la nova ubicació, la Generalita­t guanya temps i permet desfer-se de la pressió dels òrgans judicials, ja que l’institut forense depèn del Departamen­t de Justícia.

La jutgessa degana de Barcelona collava el Govern consideran­t que la situació era indigna i s’arrossegav­a des de feia mesos, sense que la Generalita­t adoptés una solució.

En un acord governatiu, que va ser subscrit divendres i que ahir va ser presentat davant la sala de govern del TSJC, la magistrada recorda que “els menors no han comès cap delicte, i per tant no pot permetre’s que passin llargues hores i encara menys que dormin a l’àrea de custòdia policial de la Ciutat de la Justícia”, i va qualificar d’“absolutame­nt indigne” que passin la nit al terra a la sala d’espera de la Fiscalia. La jutgessa destaca que correspon a l’Administra­ció catalana la protecció d’aquests menors des del moment en què són trobats pels Mossos d’Esquadra.

La intervenci­ó de la justícia es produeix únicament, adverteix, per corroborar que la persona és menor d’edat i no té antecedent­s penals, per a així ser traslladad­a a un centre d’acolliment. Aquests menors “es troben sota la protecció i atenció obligada de la DGAIA des del moment en què són localitzat­s i no de la Fiscalia de Menors”, assenyala.

Per comprovar que es compleix la prohibició de dormir en dependènci­es judicials, la jutgessa ha ordenat als Mossos “informació diària de la identitat dels menors” amb l’hora d’arribada, la d’acabament dels tràmits i la de sortida de la Ciutat de la Justícia.

EMPLAÇAMEN­T PROVISIONA­L

SITUACIÓ INDIGNA

 ?? CADENA SER ?? Els joves immigrants dormien en matalassos al terra de la Fiscalia
CADENA SER Els joves immigrants dormien en matalassos al terra de la Fiscalia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain