La Vanguardia (Català)

Els EUA aproven una píndola que avisa si s’ha pres

-

L’Agència de Control de Medicament­s dels Estats Units (l’FDA) ha aprovat el primer fàrmac electrònic en forma de píndola que pot informar si un pacient ha ingerit el tractament i quan. Un sensor inserit a la pastilla emet un senyal per determinar l’hora i la data en què s’ha ingerit el medicament, segons un comunicat de la mateixa FDA.

És el primer medicament amb sistema electrònic de traçabilit­at –perquè aquest és l’objectiu– que s’ha aprovat. Està indicat per a pacients amb esquizofrè­nia i trastorn bipolar, malalties en què és molt freqüent l’abandoname­nt de la medicació. Aquest abandoname­nt freqüent, però, es deu en part als importants efectes secundaris que provoquen i també perquè hi ha pacients que se senten vigilats o amenaçats, precisamen­t a través de la medicació. Que s’hagi aprovat aquesta primera píndola espia justament per a malalts als quals pot preocupar especialme­nt aquesta vigilància suposa una gran paradoxa.

El fàrmac és aripiprazo­le, comerciali­tzat sota la denominaci­ó Abilify des del 2002. La versió electrònic­a es diu Abilify MyCite. Una vegada ingerit, el sensor dins de la píndola, fet de coure, magnesi i sílice, produeix un senyal elèctric quan entra en contacte amb els líquids de l’estómac. El senyal arriba al cap d’uns minuts a un receptor en forma de pegat col·locat al costat esquerre del pit. El pegat, que ha de ser reemplaçat setmanalme­nt, transmet la informació a una aplicació que permet als pacients, als seus metges o a qui es doni permís –un altre aspecte polèmic– registrar si ha pres el fàrmac.

L’FDA reconeix que aquest sistema de traçabilit­at encara no ha demostrat la seva capacitat per millorar l’ús regular dels medicament­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain