La Vanguardia (Català)

Un jesuïta a Bombai

- CARLOS LOSADA Professor i exdirector general d’Esade Business and Law School

JAUME FILELLA (1927-2017)

Exdirector general d’Esade

Jaume Filella va néixer a Barcelona l’estiu del 1927. Va estudiar al Col·legi dels Jesuïtes de Casp i va ingressar a la Companyia de Jesús el 1944. En Jaume va ser, abans que res, bona persona i decidit jesuïta. Un home de gran bondat, bonhomia, senzillesa, candor. A 22 anys va ser destinat a Bombai, juntament amb un gran nombre de companys (com Federico Sopeña) amb qui va forjar una profunda amistat i proximitat que l’acompanyar­ia tota la vida, fins i tot en la distància. Allà va treballar durant 39 anys especialme­nt en l’apostolat universita­ri, sobretot al Saint Xavier’s College de Bombai. Va combinar la feina amb la seva pròpia formació en psicologia (a la Fordham University de Nova York) i filosofia i teologia (a De Nobili College a l’Índia).

Jaume Filella va ser professor de “comportame­nt organitzat­iu” i de lideratge. També director general d’Esade. Va col·laborar amb els referents acadèmics del seu moment: amb Bernard M. Bass en els estudis sobre el lideratge i amb Geert Hofstede en temes de cultura de país i cross-cultural

management. Va treballar especialme­nt el tema del lideratge transforma­cional i va ser un gran expert en la relació entre caràcter i lideratge. Va fer estudis d’aplicació a la realitat espanyola i va actualitza­r els ensenyamen­ts sobre lideratge que aleshores s’impartien al país. Potser la seva contribuci­ó més genuïna va ser la capacitat d’anar al fons del lideratge i del comportame­nt del líder: es va submergir més enllà de les accions i conductes del líder. Va aprofundir en les seves competènci­es i en el seu perfil psicològic. Fins aquí molts acadèmics ho han fet. Però ell era conscient que explicar el comportame­nt dels líders i formar-los requeria entrar en diàleg amb les seves conviccion­s, els seus valors, les seves creences (fins i tot les religioses) i, com ell deia, “amb la font de vitalitat” que cada persona té al seu interior.

Va ser un bon professor i per a molts un mestre, pel seu rigor en la investigac­ió i la seva pedagogia a classe, on el protagonis­me sempre va ser de l’alumne i del coneixemen­t i mai del professor. El debat era franc amb ell i no s’imposava mai, ni feia ús de la seva posició de professor. De tu a tu, més que ensenyar, acompanyav­a els participan­ts dels seus cursos amb un extraordin­ari respecte a les seves conviccion­s i maneres de pensar. Era d’aquella mena de persones, poc freqüent, amb qui el respecte que en rebies era tan gran que quan te n’anaves després d’haver-hi parlat o debatut una estona tenies una certa sensació d’haver rebut pau interior: et senties interiorme­nt més lliure.

Com a col·lega, sempre estava atent a tothom. Era una persona discreta que no pretenia cridar l’atenció, cosa que no li va impedir mai de dir amb gran respecte el que pensava, encara que no agradés. Sempre interessat per la persona que tenia al davant: fins i tot cap al final de la vida, no va deixar d’interessar-se mai pel seu interlocut­or, atent, delicat amb els altres. Molt rares vegades va ofendre ningú.

Era una persona amb una gran espiritual­itat i una vivència de Déu profunda, rica... per ell era una font d’energia constant, una vivència de Déu que va aprendre a l’Evangeli. La seva vida religiosa li generava una gran llibertat interior, llibertat que li va permetre entrar a fons en la religiosit­at hindú que va conèixer en profundita­t i de la qual va saber extreure la seva gran riquesa mil·lenària i que va saber articular bé amb la fe en la persona de Jesús que va ser sempre el seu referent vital. La seva espiritual­itat final, quan ja podia fer molt poc o gairebé res, era “deixar-se en mans del Senyor i fluir en el riu de la vida intentant no agafar-se a res”, lliure de tot. Un referent per a molts de nosaltres.

 ?? ESADE ??
ESADE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain