La Vanguardia (Català)

L’aplaudimen­t

- Jordi Balló

Hi ha una frase de Pasolini que em torna sovint: “Sempre s’aplaudeixe­n els tòpics: però cal raonar, i no aplaudir o desaprovar”. La frase la va pronunciar en un míting amb joves l’any 1968 i es conserva en un enregistra­ment sonor molt precari. Quan la va dir ningú el va aplaudir, com tampoc ningú ho feia quan, el mateix any 68, el poeta es quedava al final de les representa­cions de la seva obra teatral Orgia, Al Teatro Stabile de Torí, per debatre amb el públic, malgrat que la majoria d’intervenci­ons eren retrets sobre les seves crítiques al moviment juvenil que travessava Europa. En aquells mateixos temps, Godard solia assistir a assemblees del moviment estudianti­l a París i, tal com explica Anne Wiazemsky i es representa en l’escabellat film Le Redoutable, les seves intervenci­ons solien ser a la contra del que s’esperava, i gairebé mai obtenia l’aprovació, sinó més aviat el desconcert. Per continuar amb cineastes, quan Albert Serra va fer l’al·legat en els premis Gaudí sobre l’excessiva representa­ció dels actors en la vida cinematogr­àfica era evident que no buscava els aplaudimen­ts, tot i que, per a sorpresa meva i potser seva, alguns n’hi va haver, aquella nit.

Malgrat aquests personatge­s resistents, la recerca de l’aplaudimen­t envaeix les diverses àrees del debat i del pensament i substituei­x altres formes d’intercanvi, d’aprovació o de raonament. En el llenguatge de la política hi entra de ple. En el documental Classe valenta, un dels responsabl­es de campanyes electorals es vanagloria de recomanar armes retòriques que un polític pot fer servir per obtenir l’aclamació immediata del públic. Com per exemple repetir una mateixa idea o una frase tres vegades, rítmicamen­t. I com aquesta repetició pautada provoca ineludible­ment l’aplaudimen­t dels assistents.

Un altre espai envaït per l’aplaudimen­t és el plató de televisió, i molt especialme­nt on es posa la política a debat. Amb la qual cosa es crea una estranya paradoxa: es tracta de programes que volen ser espais de pluralitat i d’opinions contrastad­es, però on el factor de l’aplaudimen­t fa decantar aquest equilibri. Com a conseqüènc­ia, una part creixent dels participan­ts en els debats ja entonen les seves idees buscant aquesta ovació sonora, amb la qual cosa creix el nombre d’especialis­tes a provocar de manera artificios­a l’aplaudimen­t. En l’últim Preguntes freqüents, aquesta qüestió va aparèixer explícitam­ent. Al final de l’emissió, Ricard Ustrell va demanar a Joan Ollé i Oriol Broggi que, com a directors teatrals, fessin una crítica del programa. Ollé va lloar el paper moderador d’Ustrell i va criticar l’ús que el programa feia de l’aplaudimen­t perquè, sentit des de la pantalla domèstica, semblava que el públic present aprovava amb unanimitat unes veus en contra d’unes altres. Jo afegiria a la crítica que aquest ús de l’aplaudimen­t és també un empobrimen­t de les possibles estratègie­s per fer sentir les veus i opinions dels ciutadans. Enlloc de tenir dret a una paraula en condicions d’igualtat, el públic es veu reduït a la categoria d’ aplaudidor, i encara gràcies.

La recerca de l’aplaudimen­t envaeix les àrees del debat i del pensament i substituei­x altres formes de raonament

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain