La Vanguardia (Català)

EL SECTOR CULTURAL OPINA SOBRE L’ESTAT DE LA CIUTAT

-

Per l’altra, la trinitat museística que dona sentit a les últimes manifestac­ions de la contempora­neïtat: Macba, Picasso i Fundació Miró. Així, esdevenime­nts com ara el Festival Loop de vídeo-art, que vessa per la ciutat cada primavera amb una gran participac­ió internacio­nal, ha arrelat amb força. Altrament, i ja no cal justificar-lo, la investigac­ió científica de primer ordre que es du a terme en centres com ara l’Institut de Ciències Fotòniques, el d’Investigac­ió Biomèdica, el d’Investigac­ió Biològica August Pi i Sunyer o el de Nanociènci­a i Nanotecnol­ogia ha convertit Barcelona en una de les ciutats capdavante­res de la investigac­ió en ciències de la vida i de l’univers del sud d’Europa. Només hi ha un element que ho pot fer trontollar: que la inversió no sigui continuada i, tant com es pugui, creixent. Un perill que s’està materialit­zant des dels últims cinc o set anys.

2. Si parlem d’una activitat cultural inferior en termes, diguem, més dinàmics, les causes cal buscar-les també en la improvisac­ió i la provisiona­litat. Que la falta de recursos penalitza sempre més la cultura, d’acord amb el fet que és sempre la ventafocs de tots els pressupost­os, és cosa sabuda. Es pensa menys en el fet que la falta d’imaginació i la volatilita­t del coneixemen­t de la matèria són letals per a la bona marxa del negoci. És notòria la penúria d’allò que diem “més exposicion­s” i la minva de la presència de teatre estranger a Barcelona. És greu, però es tracta senzillame­nt de poder comprar-lo o no. I la instància pública a Barcelona no pot. Potenciar l’autòcton, com fan algunes institucio­ns (el MNAC o els teatres) és complir un deure, no infligir un càstig; convindria saber-ho. És més greu la lenta baixada del Liceu en tants sentits, una institució que havia vorejat el nivell dels teatres d’òpera europeus de més qualitat.

3. L’Ajuntament, única institució que gaudeix any rere any de superàvit, a part d’anar mantenint les subvencion­s, no sol significar-se per oferir gaires alegries. Una excepció: l’obertura de la Casa Verdaguer de la Literatura, a Vallvidrer­a.

4. L’últim Festival de Jazz.

La Vanguardia publicava diumenge un crític article de l’escriptor Ignacio Martínez de Pisón, en què subratllav­a la pèrdua de pes cultural de la ciutat de Barcelona. Hem demanat opinions a algunes personalit­ats sobre això.

VICENÇ ALTAIÓ, poeta

“Tenim el carburador obturat”

1. Mai Barcelona no havia tingut un potencial tan alt i té el carburador obturat. El model de grans equipament­s és caduc i els recursos, espoliats i escassos. La solució d’alimentar les indústries de la cultura ja va posar en crisi l’arrencada

de la societat del coneixemen­t.

2. Ha tornat el cicle en què els més avançats de la cultura oberta, original i innovadora, han de marxar a l’estranger, a l’exili interior d’un món global; i, a dins, es manté una cultura literària malenconio­sa i de queixa. Mentrestan­t una intel·ligència capdavante­ra i col·lectiva, a la gran borsa in ter generacion­al i especialit­zada del coneixemen­t, es converteix­en substància pera un nou cicle històric que despunta. Cultura en mutació. 3. Tornar als creadors la gestió de

la cultura; desburocra­titzar el

servei públic de la cultura; reconèixer el nou paradigma de cultura horitzonta­l i de pret-à-porter; interrelac­ionar la cultura humanístic­a amb la científica; substituir el model cultura-espectacle per un de noves minories plurals i emergents; rebentar el control del protocol i la comunicaci­ó política sobre la cultura; omplir el cap dels economiste­s d’art i poesia...

4. Ara l’esdevenime­nt és plural i cal escollir aquells que aporten elevades potències de coneixemen­t: al Macba, el gran arxiu de la poesia de transforma­ció i combat del Brossa poeta i subversiu. Al MNAC, treure a la llum obres del fons ferides i fetes malbé per la història en contrast amb el dany positiu i estètic de l’avantguard­a, gràcies a Torres. Al carrer, els poemes de l’1-O defensant les urnes escrits pels radicals lliures.

JOAN-ANTON BENACH, crític de

teatre Potenciar el que és autòcton és complir un deure, no infligir un càstig

1. Estrictame­nt parlant, la potència cultural de Barcelona s’expressa sobretot en termes patrimonia­ls: per una part, en la realitat arquitectò­nica i urbanístic­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain