La Vanguardia (Català)

Un manifest denuncia l’assetjamen­t sexual al teatre

- Redacció

L’ona expansiva de les denúncies d’assetjamen­t sexual a Hollywood no només ha arribat al cinema espanyol, en el qual actrius populars com Leticia Dolera o Aitana Sánchez Gijón ja han denunciat haver-ne estat víctimes. Les reverberac­ions també han arribat als escenaris locals. La Liga de las Mujeres Profesiona­les del Teatro, una associació de profession­als de l’escena que lluita per la igualtat, la visibilita­t i la creació d’oportunita­ts laborals ha llançat un dur Manifiesto contra el acoso en el teatro que denuncia que “la indústria teatral a Espanya es manté silenciosa, malgrat que hi ha secrets de domini públic sobre grans noms que semblen intocables”.

“Fins a tal punt hem assumit –diu el manifest– que el teatre és una professió de putes, que David Mamet va titular així un dels seus llibres sobre teoria escènica. Es troba en l’imaginari col·lectiu, forma part del prejudici de famílies que veuen malament que les seves filles vulguin ser actrius. Diguem-ho alt i clar, la nostra no és una professió de putes: és una professió de depredador­s sexuals que abusen de la seva posició dins la indústria, emparats per les dinàmiques socials; és una professió de dones i homes espantats, conscients de la fragilitat d’això tan abstracte que anomenem reputació, del que significa parlar una vegada i ser estigmatit­zat per tota la vida”.

El manifest adverteix: “És demencial que hàgim assumit que les insinuacio­ns, tocaments i relacions sexuals siguin el peatge d’entrada i el camí d’ascens en una carrera artística”. I citen des de vexacions en els càstings fins a reunions en restaurant­s “a soles” o invitacion­s a classes privades. “Deixem de tenir por i que l’estigma sigui per a l’agressor. Que la generació següent, o la següent, o potser la següent, ja no sàpiga què significa que el teatre és una professió de putes”, conclou.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain