La Vanguardia (Català)

L’home del sofà, a l’Arqueològi­c

- Fernando García

L’home del sofà, aquest que ni es mou a casa mentre la seva dona s’eslloma en la multitasca quotidiana, ha entrat en via d’extinció. Aquesta és la creença, pretensió o esperança de milions de dones a tot el planeta. I en això confia, i per això treballa, l’associació Yo No Renuncio del Club de Malasmadre­s. Aquesta organitzac­ió, amb el suport de Kaiku Sin Lactosa i la intervenci­ó artística de Rebeca Sánchez, va plantar ahir al Matadero de Madrid una escultura hiperreali­sta d’un tipus assegut en una butaca que, prèvia recollida de firmes a travoltant vés de la plataforma Change.org, vol destinar al Museu Arqueològi­c de Madrid: “El lloc que li correspon”.

L’home assegut al sofà, com de fet s’anomena la figura a mida natural representa­tiva del marit o company “que no col·labora en les tasques de la llar”, va quedar instal·lat al centre cultural del Matadero amb la confiança que tard o d’hora els responsabl­es de l’Arqueològi­c l’acolliran en alguna de les seves sales. “No han dit que no. Creiem que dependrà de les firmes que recollim”, van dir les fundadores del Club de Malasmadre­s, amb Laura Baena com a portaveu.

Per preparar el descobrime­nt oficial de l’individu apoltronat al sofà –un senyor amb barba que llegeix la premsa, com un mirall de la realitat–, les organitzad­ores van instal·lar al uns plafons amb eloqüents dades sobre el repartimen­t de feines a les cases espanyoles. La conclusió més sucosa és: com més visible i gratifican­t és la tasca, més s’animen ells. És a dir, els homes de seguida ens envalentim si del que es tracta és de fer una paella. Però anar a comprar l’arròs ens costa. I fer la llista de la compra... això gairebé sempre ho fan elles.

D’acord amb un sondeig entre 27.000 persones, mentre que el divertit moment de banyar els nanos es reparteix amb relatiu equilibri entre un 38% de casos a càrrec de la mare i un 24% del pare (l’altre 38% correspon a parelles sense fills o el No ho sap / No contesta), del tema més molest d’haver de cuidar les criatures, de parlar amb els mestres i complir

Malasmadre­s crea una figura hiperreali­sta de l’home que no fa res a casa per portar-lo al museu com a espècie en extinció

calendaris de vacunes se n’ocupen les mares en un 50% dels casos, els pares en un 6% i tots dos en un encoratjad­or 37%. “Anem millorant”, diuen les Malasmadre­s.

Pel que fa posar rentadores, la relació és de 66 (elles) a 13. I per cert que la llegenda que acompanya aquestes últimes xifres no té pèrdua: “Com tots sabem, la roba bruta té la facultat de reproduir-se mentre espera a ser rentada. Segur que si augmentés el percentatg­e d’homes que posen la rentadora, baixaria la muntanya de la roba bruta”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? L’obra L’home assegut al sofà
EMILIA GUTIÉRREZ L’obra L’home assegut al sofà
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain