La Vanguardia (Català)

Espanya es deixa empatar

La selecció va malgastar dos gols d’avantatge en un partit que no va saber controlar

- CARLOS NOVO Madrid

Amb cinc canvis respecte a l’onze que va escombrar Costa Rica a Màlaga dissabte passat, la segona unitat d’Espanya només va poder empatar contra Rússia a Sant Petersburg en un partit boig, totalment descontrol­at i en el qual la roja es va deixar igualar dues vegades i va estar a prop de perdre la imbatibili­tat que manté l’equip des que el dirigeix Julen Lopetegui.

Rússia no sembla que sigui un candidat per guanyar el pròxim Mundial per més que sigui l’amfitrió. I tot i això no serà un rival fàcil per a ningú perquè la seva falta de talent la supleix amb molt d’entusiasme i orgull. Davant d’un equip que els va prendre la pilota des del principi, els locals no es van resignar mai. Fins i tot les decisions arbitrals en contra seu –l’àrbitre italià Rocchi els va castigar amb dos penals molt discutible­s– els van servir d’estímul i els van animar a rebel·lar-se.

Espanya no encaixava més de dos gols des del seu desastrós debut al Mundial del Brasil, quan Holanda li va passar per sobre (1-5), i feia cinc partits que no encaixava un gol. La seva fragilitat defensiva va ser la nota més destacable d’un matx que no va saber controlar mai malgrat que portava un avantatge còmode, més al marcador que al joc.

Espanya va començar amb l’equip de Màlaga al darrere, en què només es va canviar el porter, De Gea per Kepa, però tot va ser nou en el triplet atacant, amb Rodrigo, Suso i Asensio. Sense Isco al camp, les operacions ofensives les va dirigir Marco Asensio, ben secundat a la medul·lar per Iniesta i Thiago, intocables per a Lopetegui. El partit va ser una tralla constant, sense cap moment per al repòs. Rússia venia de perdre a l’últim partit contra l’Argentina i no volia repetir de cap manera la mala experiènci­a.

L’inici del joc no presagiava les dificultat­s que li arribarien després a la roja. Abans dels deu minuts Asensio va fer una centrada precisa a l’àrea i per allà va irrompre un lateral tan baixet com Alba per rematar de cap el primer gol a la xarxa. El segon va venir amb ajuda arbitral, perquè Rocchi va entendre que un defensa havia tret una pilota amb el braç però li havia tocat l’espatlla. Sergio Ramos va xutar el penal i va posar el 0-2 al marcador.

L’ampli avantatge va començar a anar-se’n pel desguàs a pocs minuts del descans, quan un error defensiu espanyol va permetre a Smolov escurçar distàncies després d’un bon regateig i una millor rematada.

L’1-2 va permetre a Rússia no només ficar-se al partit, sinó perdre la por al rival. Amb l’habitual carrusel de canvis amb què va començar la segona part Espanya va perdre la cara al partit. Les imprecisio­ns van ser constants i Rússia va empatar molt aviat caçant una pilota morta a l’àrea.

Per a més desconcert, als sis canvis d’Espanya s’hi va afegir que es variés diverses vegades de sistema en plena segona part. L’equip va passar de jugar amb quatre defenses a una defensa de tres centrals i d’un pivot (Busquets) a dos. Amb tot, Espanya va tornar a posar-se davant gràcies a un altre penal que va semblar poca cosa, una lleu agafada a l’àrea de les que no se solen xiular. Va tornar a marcar Ramos, però ni amb aquestes Espanya no va poder subjectar el marcador. Smolov de volea va aconseguir tornar a empatar i De Gea va evitar la derrota amb una parada molt al final.

DOBLE PENA MÀXIMA Ramos va marcar dos gols de penal en dues accions polèmiques per les quals va protestar l’equip rus

?? MAXIM SHEMETOV / REUTERS ?? Gerard Piqué va exercir de capità de la selecció espanyola durant uns minuts quan Ramos va ser substituït
MAXIM SHEMETOV / REUTERS Gerard Piqué va exercir de capità de la selecció espanyola durant uns minuts quan Ramos va ser substituït