La Vanguardia (Català)

Després de les empreses, els gestors

- Joan Anton Sánchez Carreté Fiscalista

La notícia és que gairebé un miler d’empreses treuen el seu domicili fiscal de Catalunya. Sabem que el domicili social és el que voluntària­ment estableix una societat. Per la seva part, el domicili fiscal és una qüestió fàctica, és el domicili en el qual està centralitz­ada la direcció administra­tiva i la gestió dels negocis, que podrà coincidir amb el social o no. En cas de dubte sobre la ubicació del domicili fiscal, serà en el que radiqui el major valor de l’immobilitz­at.

En principi aquest canvi no té substancia­ls conseqüènc­ies d’ingressos fiscals per a la hisenda estatal, ni per a la hisenda autonòmica ja que els impostos principals –Societats i IVA– es liquiden en l’Agència estatal, i la part que correspon a l’Agència autonòmica, especialme­nt Transmissi­ons i Actes Jurídics Documentat­s, no són quantitati­vament importants, en tot cas, els immobles tributen on aquests estiguin localitzat­s, de manera que no afecta el canvi de domicili fiscal. Per la seva part, les retencions de l’IRPF s’imputen en la comunitat on estan domiciliat­s els empleats.

Sigui com sigui, provar que la direcció i gestió dels negocis d’una societat es realitza en una altra comunitat implica que la majoria dels administra­dors de la societat hauran de traslladar el seu domicili fiscal a l’esmentada comunitat autònoma, perquè no se’ls apliqui el domicili on

Parlem de traslladar talent de gestió empresaria­l i també serveis financers, assessors i advocats

hi hagi l’immobilitz­at més gran. Aquest és i serà, al meu entendre, el canvi substancia­l, que en cas de persistir, tindrà a mitjà termini conseqüènc­ies econòmique­s per a Catalunya, molt més que fiscals. En definitiva, estem parlant de traslladar talent de gestió empresaria­l d’una comunitat a una altra (o altres). En concret, estem traslladan­t, d’una comunitat a l’altra, no només importants liquidacio­ns d’IRPF, sinó també traslladan­t a una altra comunitat importants prestacion­s de serveis: financers, assessors, advocats...

En qualsevol cas, aquests trasllats de domicilis fiscals tampoc no tindrien importànci­a substancia­l des del punt de vista de la recaptació en una possible nova estructura de l’Estat espanyol, ja que en tot cas la liquidació de l’Impost sobre Societats i l’IVA estarien en funció de l’activitat econòmica que es realitzi en cada territori, com ja està passant respecte a Euskadi.

Tot això no ens ha de fer oblidar que per a alguns el trasllat, i més en concret a la comunitat de Madrid (que actua com un paradís fiscal), tingui connotacio­ns per evitar l’Impost de Patrimoni i el de Succession­s i Donacions de pares a fills. En tot cas, aquest flux –per evitar impostos– ha existit des de fa molts anys i seria una part del germen de la situació actual.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain