La Vanguardia (Català)

Cauen les visites i les comandes als concession­aris de cotxes

Espanya no arribarà a fabricar tres milions d’automòbils aquest any

- Barcelona

Octubre no va ser un bon mes als concession­aris de cotxes de Catalunya. Gerardo Pérez, president de Faconauto, la patronal espanyola d’aquesta activitat, va assegurar ahir que les visites i les comandes van caure entre el 25% i el 30%, i ho va atribuir a la inestabili­tat política pel conflicte català. Per comprovar si aquest descens es trasllada a les vendes finals caldrà esperar dos o tres mesos, que és el termini mitjà de lliurament dels vehicles als compradors. Al novembre, la situació, encara que ha millorat, no s’ha normalitza­t. El sector confia que remuntarà a mesura que minvi la incertesa.

Les matriculac­ions d’octubre a Catalunya ja van donar un primer senyal d’alarma (vegeu La Vanguardia del 3 de novembre). Malgrat créixer un 4,6% respecte al mateix mes del 2016, ho van fer tres vegades menys que en el conjunt d’Espanya, on van augmentar un 13,7%. Aquesta distància es va notar especialme­nt en el mercat de particular­s, cosa que mostra el consum directe dels ciutadans, que va augmentar un 1% mentre que l’alça mitjana espanyola va ser de l’11%. “Aquest sector és absolutame­nt al·lèrgic a la incertesa, el comprador necessita estabilita­t per visitar els concession­aris i decidir-se per la compra d’un vehicle, que té un preu mitjà de 22.400 euros”, va comentar Pérez després de la seva intervenci­ó en la trobada anual d’automoció de l’escola de negocis IESE.

Al mateix fòrum, Mario Armero, vicepresid­ent executiu d’Anfac, la patronal de fabricants, també va mostrar la seva “preocupaci­ó”. Però, d’igual manera que Pérez, va enviar un missatge optimista. “Creiem que és reversible”, va manifestar, i després va recordar que “Catalunya va créixer en els últims anys el doble que Espanya”.

En la seva intervenci­ó, Armero va confirmar que la producció s’ha frenat a Espanya de manera que les plantes no assoliran aquest any el repte de posar en el mercat tres milions de vehicles, entre turismes i comercials. Les darreres xifres certifique­n el que es veia venir des de fa mesos, a causa principalm­ent del descens de les exportacio­ns. “Fins al setembre hem caigut un 3,9%”, va dir, de manera que “haurem de traslladar l’objectiu al 2018”. La previsió dels fabricants ara és tancar l’exercici amb uns 2,8 milions d’unitats al mercat, cosa que suposaria una retallada superior al 3% respecte al 2016, que es va tancar amb 2.891.907, un 5,6% més que el 2015.

“No és cap crisi del sector, sinó un toc d’alerta per veure quina és l’agenda de treball que hem d’enfocar per remuntar”, va dir Armero, que va recordar que les factories espanyoles sumaran en els propers anys deu models als 43 actuals. El vicepresid­ent d’Anfac va demanar “un nou impuls polític” perquè el país no es quedi enrere en “un mercat global que està sotmès a fortes turbulènci­es”. En aquest sentit, va destacar el suport que els governs estan donant a les indústries britànica, francesa o alemanya, que també estan caient, però amb menys intensitat que l’espanyola.

La frenada a la producció a Espanya, segon fabricant europeu i vuitè mundial, trenca la tendència alcista iniciada el 2012 (vegeu gràfic), quan va caure per sota dels dos milions i el país va quedar fora del top

ten global. Va ser llavors quan es va fixar l’objectiu de recuperar els nivells previs a la crisi –el 2007 es van acoblar 2,9 milions– i assolir els tres milions, un valor desconegut des del 2004.

La principal causa de la caiguda del 2017 són les exportacio­ns, que capten el 85% de la producció i que s’espera que enguany rondin els 2,4 milions d’unitats. Mercats clau com el Regne Unit, Alemanya i Turquia s’han refredat. Les vendes a Espanya –de tots els models, tant els fabricats al país com els importats– evolucione­n a l’alça. La previsió d’Anfac és tancar l’any amb 1,22 milions de matriculac­ions, un 7% més que el 2016. Per al 2018 s’espera un creixement del 4%. El canal de particular­s és el que més preocupa, ja que creix al 3%, quan el desitjable per al sector seria fer-ho el doble que el PIB, al voltant del 6%.

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? Un concession­ari al centre de Barcelona
ANA JIMÉNEZ / ARXIU Un concession­ari al centre de Barcelona
 ?? FONT: Anfac
LA VANGUARDIA ??
FONT: Anfac LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain