La Vanguardia (Català)

Cabiedes lidera una inversió a Baluwo, app de pagaments a l’Àfrica

- MAR GALTÉS Barcelona

Baluwo, en idioma local de l’oest de l’Àfrica, significa necessitat­s bàsiques. I Baluwo és el nom de l’empresa creada fa un any per l’empresari del sector de la tecnologia Josep Arroyo perquè els immigrants a Europa puguin fer transferèn­cies als seus països d’origen, però no en efectiu sinó materialit­zades en compres de menjar o en pagament de serveis bàsics com la factura de la llum. Baluwo acaba de rebre una inversió de 600.000 euros, liderada per Cabiedes & Partners, en la qual han participat SeedRocket 4Founders, G8i, inversors vinculats a l’Iese, Jordi Conejos i Pep Casas. El capital de Baluwo arriba a un milió d’euros.

Després de deixar el 2015 la seva última empresa (el 2012 va vendre Quiterian a una cotitzada al Nasdaq), Arroyo buscava “problemes per resoldre”, quan dos col·laboradors, del Senegal i de Gàmbia, li van explicar “l’alt cost de les transferèn­cies i la dificultat per controlar la destinació final dels diners enviats”. I es va plantejar guanyar eficiència a través de la digitalitz­ació del procés.

Baluwo, que ocupa 13 persones (3 són africans), ha desenvolup­at una plataforma que ha començat a funcionar a Gàmbia amb acords amb botigues de menjar, la companyia d’electricit­at i operadores de mòbil. Ara preveu créixer al Senegal i Nigèria i arribar a break even el 2018. La companyia carrega “entre un 10% i un 25% als preus, però continua sent un avantatge en comoditat, davant les altes comissions de les trameses de remeses –diu Arroyo–. Sempre hi haurà trameses de diners, però assegurar des d’aquí les necessitat­s bàsiques de la família al país d’origen dona molta tranquil·litat”. Arroyo preveu ampliar els serveis amb vals d’asseguranç­a mèdica, material escolar, material de construcci­ó...

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Ibrahima Fofana, Musa Bala, Mode Baldeh i Josep Arroyo
LLIBERT TEIXIDÓ Ibrahima Fofana, Musa Bala, Mode Baldeh i Josep Arroyo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain