La Vanguardia (Català)

Aliança d’alcaldes per aconseguir l’Agència del Medicament

Alcaldes i societat civil de Barcelona es conjuren en un últim esforç per la votació de dilluns

- LUIS BENVENUTY Barcelona

Ministres, empresaris, autònoms, comerciant­s, alcaldes, exalcaldes, el Rei... Tots estan fent un últim esforç a fi que el Consell d’Europa proclami aquest dilluns la ciutat de Barcelona com la nova seu de l’Agència Europea del Medicament (EMA). Fonts del Govern espanyol detallaven ahir que el mateix Felip VI hi està posat, i també el president Mariano Rajoy i els ministres de Sanitat i Economia, Dolors Montserrat i Luis de Guindos. Rajoy va destacar que el Govern espanyol “està plantant cara”. “Barcelona és una gran ciutat amb una indústria del medicament molt potent –va dir Rajoy als periodiste­s al final de la cimera social europea de Göteborg–. Les raons tècniques hi són totes perquè Barcelona guanyi aquesta batalla. Després ho ja veurem...”.

Es tracta d’un últim esforç, de l’ofensiva diplomàtic­a final. Potser l’EMA ajudi a distendre l’extraordin­ària situació política que travessa Catalunya. Els comerciant­s de Barcelona també hi estan treballant. La tercera edició del Summit de Barcelona Oberta, de la trobada de polítics i de profession­als que cada any munten els principals eixos de la ciutat, va propiciar ahir una fotografia molt singular. L’alcaldessa, Ada Colau, i els exalcaldes Xavier Trias i Jordi Hereu es van acostar per defensar la candidatur­a barcelonin­a, per mostrar un d’aquells reflexos del consens tan difícils d’aconseguir en aquests temps.

“L’aposta de Barcelona per l’EMA –va dir ahir l’alcaldessa sobre l’escenari d’El Molino– té el consens del sector privat, de tots els grups municipals i de tots els alcaldes de Barcelona. Malgrat la complexita­t del moment ningú no ha titubejat”. “Estic convençut que som els millors –va assegurar Trias–, però el futur de l’EMA no el decideixen només els tècnics. També es tracta d’una decisió política”. “Jo, si no fos optimista, no seria aquí –va afegir Hereu–. Pas- si el que passi en el futur, el nostre nord és Europa”. Després les sectorials de Turisme, Sanitat i Comerç de Pimec, així com la Federació d’Associacio­ns de Farmàcies de Catalunya (Fefac), van reafirmar el seu suport a la candidatur­a de Barcelona. Les petites i mitjanes empreses van voler manifestar d’aquesta manera la seva confiança en les gestions que estan duent a terme l’Ajuntament, la Generalita­t i l’Estat.

Bratislava, Copenhague­n, Milà i alguna altra de favorita també estan intensific­ant els seus contactes per amarrar tots els punts que puguin. Tot apunta que la capital catalana superarà sense gaires problemes la primera ronda de votacions, que sobreviurà a la primera tria, però no és igual de clar el què passarà després, a la tarda. Aquest procés de selecció pot recordar el concurs d’Eurovisió. No es tracta només de selecciona­r la millor cançó, aquí tampoc no imperen només les qüestions tècniques. Els interessos polítics i geoestratè­gics són fonamental­s. Aquest dilluns no es decideix només la nova destinació de l’EMA. Els estats de la Unió Europea també han de determinar on s’instal·la l’Autoritat Bancària Europea (ABE), de manera que les insinuacio­ns sobre possibles intercanvi­s de favors s’estan multiplica­nt. La veritat és que no totes les ciutats aspirants estan jugant amb la mateixa esportivit­at. Les intoxicaci­ons també es multipliqu­en a mesura que s’acosta dilluns. En aquests moments resulta primordial desactivar unes quantes falòrnies sobre Catalunya que corren per Europa. La realitat ja és molt complicada.

“Les raons tècniques hi són totes perquè Barcelona guanyi”, diu Rajoy

“Malgrat la complexita­t de la situació, aquí ningú no ha titubejat”, assegura Colau

 ??  ??
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Tots a una per l’EMA. L’alcaldessa, Ada Colau, amb els exalcaldes de Barcelona Jordi Hereu i Xavier Trias davant d’El Molino
ANA JIMÉNEZ Tots a una per l’EMA. L’alcaldessa, Ada Colau, amb els exalcaldes de Barcelona Jordi Hereu i Xavier Trias davant d’El Molino

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain