La Vanguardia (Català)

L’extradició de Puigdemont es dirimirà en plena campanya

El jutge belga ajorna la vista al 4 de desembre i el fiscal descarta la via exprés L’expresiden­t relega el PDECat i omple la seva llista d’independen­ts Els nombrosos periodiste­s que feien guàrdia ahir al Palau de Justícia de Brussel·les no van arribar a

- DANI ROVIROSA Brussel·les. Servei especial

La decisió sobre l’extradició de Carles Puigdemont i els quatre exconselle­rs que l’acompanyen en la seva fugida a Bèlgica arribarà més tard del previst. Tots ells van comparèixe­r ahir davant del jutge belga d’instrucció, però aquest va ajornar la vista fins al 4 de desembre perquè les parts tinguin temps per preparar les seves al·legacions. A partir de llavors, trigarà al voltant de deu dies a dictar la sentència, per la qual cosa la decisió es coneixerà en plena campanya electoral catalana, la setmana prèvia a la cita amb les urnes.

Alhora que ahir s’anaven coneixent els noms de les persones que integraran la llista electoral de Junts per Catalunya –que encapçalar­à Puigdemont–, els cinc membres del Govern cessat van entrar puntuals al Palau de Justícia, per acudir a la seva cita amb el jutge. Van arribar amb cotxe i van entrar directamen­t pel pàrquing, per esquivar la premsa, que van aconseguir evitar durant tot el dia.

L’expectació era màxima i és que, amb la seva presència a Brussel·les, l’expresiden­t ha aconseguit internacio­nalitzar la seva causa. Per això, la seguretat de l’edifici era superior a l’habitual i la policia va tancar l’entrada a la sala, impedint el pas als curiosos.

No es va haver d’esperar gaire per obtenir detalls del que havia passat, ja que l’audiència amb prou feines va durar una hora, de 14 h a 15 h de la tarda. Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig no van prendre ahir la paraula. Tampoc no ho van fer els seus advocats. La Fiscalia de Brussel·les va ser l’única a plantejar els seus arguments i durant l’exposició va avalar l’extradició, tot i que va rebutjar que es pugui executar partint del delicte de prevaricac­ió, segons van explicar els lletrats. El jutge, per tant, encara ha d’escoltar la defensa, que intentarà evitar l’entrega al·legant que l’Audiència Nacional pretén jutjar-los per les seves idees polítiques.

En qualsevol cas, la sentència que adopti el jutjat belga d’instrucció es podrà recórrer per les dues parts, primer davant del Tribunal d’Apel·lació i després davant del Tribunal de Cassació. Així doncs, la decisió definitiva sobre l’extradició podria allargar-se fins a principis de l’any que ve. És a dir, que el procés podria continuar amb la pròxima legislatur­a ja en marxa, durant les negociacio­ns per a la formació del futur Govern de la Generalita­t i amb l’amenaça llançada dijous pel president Mariano Rajoy de continuar aplicant l’article 155 de la Constituci­ó si els partits independen­tistes reprengues­sin el pols contra l’Executiu central.

La Fiscalia belga va rebutjar ahir els arguments de l’Audiència Nacional per aconseguir una extradició exprés. En la interlocut­òria, la jutgessa Carmen Lamela va imputar Puigdemont i els quatre exconselle­rs corrupció. Si s’hagués acceptat, l’entrega a Espanya hauria estat pràcticame­nt automàtica, sense haver d’entrar a valorar la resta de delictes, ja que forma part de les 32 infraccion­s previstes en l’euroordre i que, per tant, accepten tots els estats membres de la UE.

Descartats els delictes de prevaricac­ió i corrupció, la Fiscalia sí que avala l’extradició per les acusacions de rebel·lió, sedició, malversaci­ó de fons públics i desobedièn­cia, atès que, a parer seu, sí que tenen equi-

REBUIG El fiscal descarta els delictes de prevaricac­ió i corrupció, que implica extradició automàtica...

ADMISSIÓ ...però sí que accepta els de rebel·lió, sedició, malversaci­ó i desobedièn­cia

valència en el Codi Penal belga, partint dels fets que Lamela exposa en l’euroordre.

Tot i que la justícia belga ja ha avisat que estudiarà el cas amb lupa, fins al punt que ja ha preguntat a l’Audiència Nacional sobre la qualitat del sistema penal espanyol. En la seva resposta, que Bèlgica ja té a les mans, Lamela intenta desmuntar d’entrada els arguments que faran servir els advocats de Puigdemont i els quatre exconselle­rs, argumentan­t que els seus drets fonamental­s sí que estaran garantits si se’ls entrega a Espanya i se’ls acaba tancant a la presó. Segons el seu escrit, l’expresiden­t de la Generalita­t tindria dret a decidir si vol una cel·la només per a ell o bé si s’estima més compartir-la amb algun company de Govern i podria rebre les visites dels seus familiars i advocats. I es pregunta com algú que ha gestionat el sistema penitencia­ri català, idèntic al de la resta d’Espanya, pot posar en qüestió el model.

En un comunicat, la Fiscalia belga va assenylar ahir que “no té previst fer cap comentari” mentre duri el procés, “per no hipotecar de cap manera el procedimen­t pendent”. És la pràctica habitual, però l’advertènci­a posa de manifest la independèn­cia judicial davant d’un cas amb enormes connotacio­ns polítiques que podria perjudicar les relacions diplomàtiq­ues entre Bèlgica i Espanya.

Després d’acabar l’audiència, els advocats Paul Bekaert i Christophe Marchand van assegurar que els cinc exmembres del Govern van estar “serens” durant la compareixe­nça. Les condicions sota les quals se’ls ha permès la llibertat (no sortir de Bèlgica, tenir domicili fix, comunicar els seus moviments i ser localitzab­les) no han canviat. Per tant, podran continuar preparant, amb més facilitat que els seus companys a la presó, l’estratègia electoral de cara al 21 de desembre.

A partir del dia 6 de desembre, en espera que el jutge d’instrucció decideixi sobre l’extradició, els seus mítings electorals els faran des de Brussel·les, retransmes­os, segurament, per gran part dels mitjans de comunicaci­ó internacio­nals.

Els advocats asseguren que ahir els seus clients es van mostrar “serens”

La jutgessa Lamela garanteix per a Puigdemont una cel·la individual

 ??  ??
 ?? ERIC VIDAL / REUTERS ?? Vehicle amb què suposadame­nt Puigdemont va sortir ahir del jutjat
ERIC VIDAL / REUTERS Vehicle amb què suposadame­nt Puigdemont va sortir ahir del jutjat
 ?? TONI BATLLORI ??
TONI BATLLORI
 ?? YVES HERMAN / REUTERS ??
YVES HERMAN / REUTERS
 ?? SOCIAL MEDIA / REUTERS ?? L’expresiden­t Carles Puigdemont sopant dijous
SOCIAL MEDIA / REUTERS L’expresiden­t Carles Puigdemont sopant dijous

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain