La Vanguardia (Català)

Socialiste­s a Barcelona

El líder del PSOE considera vigent el seu pacte amb Rajoy de revisar la Constituci­ó

- Valladolid / Madrid JUAN CARLOS MERINO CARMEN DEL RIEGO

Pedro Sánchez ha aconseguit que la pròxima cimera de la Internacio­nal Socialista (IS) se celebri a Barcelona, els dies 24 i 25 de novembre.

Ara que més de 2.000 empreses han traslladat el seu domicili fiscal fora de Catalunya, i que està en risc la permanènci­a del Mobile i que l’Agència Europea del Medicament vagi a la capital catalana, Pedro Sánchez ha aconseguit que la pròxima cimera de la Internacio­nal Socialista (IS) se celebri, precisamen­t, a Barcelona. Serà els dies 24 i 25 de novembre al World Trade Center, segons han avançat fonts socialiste­s a La Vanguardia.

Després de recuperar el càrrec de líder del PSOE, Sánchez va tornar a ocupar la seva plaça com a vicepresid­ent de l’IS en l’última cita del seu consell a Nova York, el juliol passat. I en aquella reunió va proposar que la següent cimera d’aquesta organitzac­ió que reuneix partits socialdemò­crates, socialiste­s i laboristes de tot el món –150 formacions en total– tingués lloc a Barcelona. I serà així. Poc podia sospitar, llavors, quina seria la situació actual de Catalunya, però ara es felicita d’haver impulsat la cita a Barcelona. I és que al PSOE consideren que aquesta cimera de caràcter internacio­nal pot servir per començar a “normalitza­r” la imatge de Catalunya i de Barcelona com a ciutat global, després de les incerteses generades pel procés independen­tista. La cita de l’IS arriba a les portes de la campanya del 21-D, i estan previstes les intervenci­ons del líder del PSC, Miquel Iceta, divendres vinent, i la de Sánchez, dissabte. Serà, doncs, la primera vegada que el líder del PSOE torni a Catalunya després de l’aplicació del 155. Tot i que Sánchez va aprofitar ahir per continuar desmarcant-se del PP i Cs davant el 21-D, després d’una reunió de la seva executiva a Valladolid. Als dos partits els va acusar d’“electorali­sme pur” quan adverteixe­n que el líder del PSC podria pactar amb ERC després dels comicis. “Si tenen algun dubte sobre Iceta, que parlin amb Mariano Rajoy o Soraya Sáenz de Santamaría”, va dir. I va insistir a rebutjar “la dinàmica de fronts” per poder superar la situació a Catalunya. Sánchez continua confiant que Rajoy compleixi ara el seu compromís d’obrir el debat de la reforma de la Constituci­ó: “Em prenc la paraula de Rajoy de manera seriosa, i fins que no el senti dir una altra cosa del seu compromís, dono per bones les seves paraules”. Tot i que va admetre que no li ha telefonat per assegurar-se’n: “És al revés: si hi ha un compromís que es trenca, m’haurà de trucar ell a mi”.

Govern espanyol i PP només són partidaris d’obrir una reforma

El Govern del PP no creu possible ara per ara el mateix consens del 1978 per a una reforma constituci­onal

constituci­onal si després dels treballs de la comissió territoria­l del Congrés es veu que hi ha acord sobre què s’ha de reformar i aquesta modificaci­ó té prou suport. Un suport que l’Executiu xifra en el consens que es va aconseguir per aprovar la Constituci­ó del 1978. I, de moment, no creu que sigui possible, perquè no són presents en la comissió, almenys per ara, Podem, ERC, el PDECat ni el PNB. Íñigo Méndez de Vigo va subratllar ahir que l’acord entre Rajoy i Sánchez va ser obrir la comissió territoria­l, ja constituïd­a. I es veurà al final dels seus treballs, d’aquí sis mesos –termini que podria ser ampliat, va dir–, si fa falt fer reformes constituci­onals o no.

 ?? R.GARCIA / EFE ?? Pedro Sánchez ahir a Valladolid amb el líder dels socialiste­s de Castella i Lleó, Luis Tudanca
R.GARCIA / EFE Pedro Sánchez ahir a Valladolid amb el líder dels socialiste­s de Castella i Lleó, Luis Tudanca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain