La Vanguardia (Català)

Temes del dia

-

La cimera que la UE va celebrar ahir a Göteborg per tractar de l’agenda social i de l’ocupació, i la primera peça del cas Gürtel, el judici del qual ha conclòs i està vist per a sentència.

FEIA vint anys que la Unió Europea no celebrava una cimera per tractar de l’agenda social i de l’ocupació a Europa. La va tornar a celebrar ahir a la ciutat sueca de Göteborg. La iniciativa respon a la voluntat dels dirigents comunitari­s de centrar-se en les prioritats socials, una vegada superada la gran crisi econòmica, com a estratègia per combatre el desencant popular davant el projecte europeu i, d’aquesta forma, restar força als arguments dels creixents moviments populistes i euroescèpt­ics.

L’objectiu de la nova estratègia és fomentar el sentiment de pertinença comunitàri­a sobre la base de potenciar el fet que la Unió Europea és molt més que un gran mercat únic. En aquest marc, els caps d’Estat i de Govern europeus reunits a Göteborg, amb l’absència de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que no va estar present a la cita per estar implicada en les negociacio­ns per formar govern, van aprovar l’anomenat Pilar social europeu, un text que busca ser un compromís polític per posar els drets socials al cor de l’agenda europea.

El Pilar social europeu és una gran declaració política que consta de vint principis i drets que es compromete­n a respectar tots els països europeus en el disseny de les seves respective­s polítiques internes. Entre ells s’inclouen el dret a salaris justos que permetin un nivell de vida decent per a tots els treballado­rs, l’educació i formació durant tota la carrera profession­al, la igualtat d’oportunita­ts entre homes i dones en l’accés al mercat laboral i les pensions, així com la conciliaci­ó de la vida privada i la profession­al, entre altres. Fa així mateix esment a la necessitat que han de ser garantits salaris mínims a tots els països europeus que permetin satisfer les necessitat­s dels treballado­rs i de les seves famílies.

La declaració política aprovada ahir no té suport legal, però ha de servir per renovar les prioritats essencials del projecte europeu, com són un creixement econòmic inclusiu que redueixi les desigualta­ts econòmique­s i socials, unes condicions de treball equitative­s i un diàleg social sòlid.

En bona part dels països comunitari­s els seus respectius governs són els primers interessat­s en què progressi la dimensió social per combatre les tendències populistes.

En la pròxima cimera comunitàri­a de desembre, tot i això, els dirigents europeus s’han compromès en avançar per dotar de contingut el Pilar social europeu. És evident, en aquest sentit, que són necessaris mitjans per crear llocs de treball de qualitat, assegurar a tothom l’accés a la formació necessària per beneficiar-se de les noves oportunita­ts laborals i establir les condicions de treball justes que evitin la precarieta­t salarial. Per això, tanmateix, és també necessari que l’economia progressi amb més competitiv­itat, innovació i ambició.

Com ha dit el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, el gran objectiu, a partir d’ara, és que els principis i drets del Pilar social europeu no quedin com una col·lecció de poemes sinó que puguin ser una realitat. En aquest repte la Unió Europea s’hi juga el futur. El projecte comunitari ha de demostrar als ciutadans que ells són el primer i que l’objectiu del mercat únic i de l’euro, per damunt de tot, és i ha de ser el benestar col·lectiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain