La Vanguardia (Català)

Indústria sense carbó

La conferènci­a ofereix una feble resposta a la demanda de més ambició climàtica

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

La Conferènci­a de l’ONU sobre Canvi Climàtic que va concloure ahir a Bonn ha marcat el camí per prescindir del carbó en el sistema de producció elèctrica el 2030.

La conferènci­a de l’ONU sobre canvi climàtic que va concloure ahir a Bonn ha deixat com a element més rellevant la presentaci­ó d’una aliança d’una vintena d’estats que advoquen per eliminar l’ús del carbó en la producció elèctrica abans del 2030. La necessitat de prescindir de les tèrmiques de carbó sorgeix així com una de les etapes clau amb què els governs han d’afrontar el canvi climàtic. Objectiu últim? Complir el compromís de contenir l’augment de temperatur­es per sota de 2ºC respecte a les de l’època preindustr­ial, segons l’acord de París.

L’Aliança alerta que la crema de carbó té greus efectes sobre la salut (malalties respiratòr­ies...), a més de l’impacte sobre l’escalfamen­t. “Més de 800.000 persones moren cada any a tot el món a causa de la pol·lució generada per la crema de carbó”, assenyala el manifest. Promoguda pel Regne Unit i el Canadà, té les adhesions d’Itàlia, França, Holanda o Àustria, a més de Mèxic. Tot i això, l’entesa ha provocat una divisió a la UE, ja que Alemanya, Polònia i Espanya no s’hi han sumat. Al Regne Unit la presència del carbó s’ha reduït al 9,2% de la demanda elèctrica, gràcies a la taxa de CO2 que encareix aquest mode de producció (introduïda quan va fracassar el mercat de drets d’emissió); França no renuncia a ser una potència nuclear, i el Canadà desenvolup­a un vast pla per suplir aquestes plantes per fonts renovables.

La ministra d’Agricultur­a i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, va declarar que “és obligada” una transició cap a un model lliure de carbó, però “cal fer-ho de manera ordenada” i tenint en compte els seus costos. Aquestes paraules han estat replicades per les entitats socials i conservaci­onistes. “L’actitud del Ministeri d’Energia, volent bloquejar el tancament de les tèrmiques de carbó, és contrària a l’acord de París i gira l’esquena a l’acció climàtica”, assenyala Tatiana Nuño (Greenpeace). “Urgim al govern espanyol que reconsider­i la seva actitud i faci un gir a la política energètica per afavorir una veritable transició des dels combustibl­es fòssils a les energies renovables”, valora Mar Asunción (WWF).

El debat sobre el carbó és molt viu a Espanya, ja que la companyia Iberdrola acaba de fer públic el seu pla per tancar les dues últimes plantes tèrmiques de carbó. Tot i això, el ministre d’Energia, Álvaro Nadal, prepara un decret que entorpeix el tancament d’aquestes plantes.

El funcioname­nt de les 15 cen- trals de carbó ocasiona a Espanya pèrdues econòmique­s estimades entre 800 i gairebé 1.667 milions d’euros anuals, derivades de la despesa sanitària i de reducció de productivi­tat causada per l’absentisme laboral, segons indica un informe de l’Institut Internacio­nal de Dret i Medi Ambient (IIDMA). “Si es tanquen les plantes de carbó, aquell buit podria cobrir-se amb altres instal·lacions, atesa la sobredimen­sió del parc elèctric”, diu Ana Barreira, directora de l’IIDMA.

A Espanya, el carbó aportarà aquest any el 18% de la demanda elèctrica (va assolir el 20% el 2015) i és un recurs de suport clau quan no plou i baixa la producció hidroelèct­rica. “Espanya manté una tecnologia del segle passat, cara i bruta, quan el que s’ha de fer és duplicar les fonts renovables. El carbó fa

Els grups ecologiste­s critiquen l’absència d’Espanya en la nova aliança per reduir les emissions de CO2

de tap de les renovables, amb la qual cosa el cost de la llum no depèn de la tecnologia, sinó de si plou o si fa vent”, diu Jaume Morron, consultor sobre energia.

La cimera de Bonn ha posat fi a signes de debilitame­nt en el lideratge polític després de l’anunci dels EUA d’abandonar l’acord de París. La conferènci­a va estar precedida pels informes sobre l’augment d’emissions de CO2 després de tres anys d’estancamen­t mundial. S’amplia la bretxa entre les concentrac­ionsdeCO2 enl’atmosferai les reduccions reclamades pels científics per evitar els estralls climàtics. A Bonn es va avançar en la definició de les regles de funcioname­nt de l’acord de París, però no en l’activació del mecanisme de Varsòvia (2013), dissenyat per afrontar les pèrdues i els danys als països menys avançats. Tot queda pendent del diàleg facilitado­r de Talanoa, que s’ha de desenvolup­ar l’any vinent a Katowice (Polònia) i que ha de servir perquè els països avaluïn els seus avenços en matèria de reducció d’emissions, fixin les millors solucions per elevar la seva ambició climàtica i presentin el 2020 les seves noves promeses o contribuci­ons en el marc de l’acord de París.

 ??  ??
 ?? OLIVER BERG / AP ?? Projecció de l’eslògan “El carbó destrueix el futur” en una tèrmica
OLIVER BERG / AP Projecció de l’eslògan “El carbó destrueix el futur” en una tèrmica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain