La Vanguardia (Català)

Subirats, nou comissiona­t

L’alcaldessa aposta per “donar continuïta­t” a la tasca de Jaume Collboni

- Barcelona

L’alcaldessa de Barcelona,Ada Colau, va presentar ahir Joan Subirats com a nou comissiona­t de Cultura, per la qual cosa assumeix la tasca que fins ara desenvolup­ava el regidor socialista Jaume Collboni. Ada Colau va remarcar que Subirats és un expert en polítiques públiques i va destacar també que “és un home d’idees, de coneixemen­t, d’esquerres”.

“No són temps fàcils per al país, ni senzills per a Barcelona”. Aquestes van ser les primeres paraules de l’alcaldessa, Ada Colau, a la roda de premsa que va fer ahir per presentar Joan Subirats, nou comissiona­t de Cultura, i Lluís Gómez, nou comissiona­t de Promoció Econòmica, Empresa i Innovació, que assumeixen la tasca que fins ara requeia sobre el regidor socialista Jaume Collboni. La complexita­t del món polític, va continuar dient, ha posat fi al pacte amb el PSC, però immediatam­ent va agrair la feina feta pels regidors socialiste­s que “han treballat intensamen­t i molt bé”.

I abans fins i tot de presentar els nous comissiona­ts va voler desfer els temors desfermats en els àmbits culturals de la ciutat després del tercer relleu que es produeix en l’àrea de cultura en menys de tres anys. “No som aquí per fer feina partidista, sinó per donar continuïta­t a les coses que estan funcionant”.

Sobre Subirats va remarcar que és un expert en polítiques públiques i va destacar que és “un home d’idees, de coneixemen­t, d’esquerres, progressis­ta”, i alhora va lloar la seva “gran capacitat pedagògica, de diàleg i de bastir ponts”. I li va agrair que hagi volgut deixar la universita­t en un moment tan complicat, quan en altres ocasions havia rebutjat entrar en política.

Joan Subirats (Barcelona, 1951) és politòleg, investigad­or de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques a la Universita­t Autònoma de Barcelona, i ha impartit classes en diferents universita­ts americanes i europees. Ahir va confessar que “després de més de 40 anys” abandonava “una zona de confort innegable, com és la de professor universita­ri”, per afrontar un nou repte. De fet, s’integrarà progressiv­ament a l’Ajuntament perquè fins al gener mantindrà les classes a la universita­t. El nou comissiona­t, que dependrà orgànicame­nt del tinent d’alcalde Jaume Asens, es va limitar a assenyalar la seva voluntat de donar continuïta­t als projectes iniciats per Berta Sureda (comissiona­da de Cultura durant el primer any del mandat de Colau) i Jaume Collboni (que ha estat el màxim responsabl­e de Cultura de l’Ajuntament durant un any i mig). No va voler anticipar cap mesura, ni tan sols quan li van preguntar si mantindria en el càrrec l’actual gerent de l’Icub, Valentí Oviedo. La seva única valoració va ser per assenyalar que “Barcelona projecta al món una imatge cultural molt important” que creu que ha de ser compatible amb la recerca d’una cohesió social més gran.

Colau va assenyalar la importànci­a que té la cultura “per ajudar-nos a imaginar com volem ser”, en una frase amb referèncie­s gramsciane­s. Preguntada per l’opinió dels qui perceben cert declivi cultural de Barcelona, especialme­nt si es compara amb l’auge que es va viure als anys vuitanta o noranta, es va referir a la necessitat de “tenir una mirada àmplia, que no es fixi només en els equipament­s o els festivals, sinó que es basi en un projecte de ciutat, amb una cultura més democràtic­a i més justa”. Tot i així, va destacar la importànci­a que tenen els equipament­s i es va referir en concret a la seva voluntat d’impulsar la Casa de les Lletres. Sobre el debat que envolta el turisme massiu i de baix cost que envaeix la ciutat, va tornar a incidir en la qüestió del model. “Ens agrada ser una ciutat visitada, pel seu ADN estimem el turisme, però és necessari un pla estratègic, una planificac­ió. Cal ordenar l’activitat. El problema no és el turisme, sinó tenir un model que sigui sostenible, i és evident que la cultura és important”.

Per Colau el problema de Barcelona no és el turisme, sinó tenir un model que sigui sostenible

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Joan Subirats escoltant les explicacio­ns de l’alcaldessa Ada Colau
ANA JIMÉNEZ Joan Subirats escoltant les explicacio­ns de l’alcaldessa Ada Colau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain