La Vanguardia (Català)

Creix l’ús del mòbil

Més d’1,1 milions de llars espanyoles són clientes de Netflix

-

El telèfon mòbil creix com a principal porta d’accés a internet fins al punt que, segons un estudi, el 85,2% dels internaute­s espanyols ja el fan servir per accedir a la xarxa.

El telèfon mòbil ha augmentat com a principal porta d’accés a internet per part dels usuaris. Segons la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competènci­a (CNMC), el 85,2% dels internaute­s van utilitzar el seu telèfon intel·ligent (smartphone) per accedir a la xarxa. L’enquesta del Panel de Llars que elabora la CNMC correspone­nt al segon trimestre de l’any mostra com en només dos anys l’accés via mòbil ha crescut del 77,6% a l’actual 85,2% dels internaute­s.

L’enfortimen­t del regnat del telèfon mòbil s’ha produït en part a costa dels tradiciona­ls ordinadors, ja siguin els de sobretaula o els més moderns portàtils. Mentre que en el segon trimestre de l’any 2015, el 47,5% dels usuaris es connectave­n amb un PC de sobretaula, ara amb prou feines arriben al 40%. En el cas dels ordinadors portàtils, un 52,8% dels usuaris els utilitzen per connectar-se a internet, tres punts menys que dos any enrere. L’accés a través de la tauleta també creix, passant del 34,7% al 36,9%.

També s’aprecia un fort augment en l’ús del televisor per connectar-se a internet: l’utilitzen l’11,6% dels usuaris davant el 7,6% que ho feien el 2015. Probableme­nt part d’aquest creixement és conseqüènc­ia del ràpid augment de les subscripci­ons a serveis de vídeo en streaming (en directe). En un comunicat, Netflix afirma que “el creixement més vistós és el de Netflix”, que en 6 mesos (del desembre 2016 al juny 2017) va duplicar el seu nombre d’usuaris, fins a assolir les 1.163.000 llars. Darrere se situa el canal HBO –conegut per sèries com Joc de trons–, que compta ja amb uns 414.000 llars connectade­s a Espanya. Encara que la que més usuaris acumula en els dispositiu­s és Movistar+, amb al voltant de dos milions.

Al juliol, Netflix ja tenia més clients fora dels Estats Units que a dins. La plataforma de continguts amb seu a Califòrnia va superar les seves expectativ­es i va sumar 4,14 milions d’abonats al mercat internacio­nal i 1,07 milions al seu país d’origen amb un total de 103,95 milions en tot el món. Netflix inverteix al voltant de 5.200 milions d’euros en la producció anual de continguts.

Les plataforme­s com Netflix no només són accessible­s a través del televisor sinó també d’altres dispositiu­s. Segons el panel de la CNMC, actualment quatre de cada deu usuaris veuen continguts audiovisua­ls com a mínim una vegada a la setmana. Els que van participar en aquest panel van declarar que dediquen una mitjana de 3 hores al dia entre setmana a consumir continguts audiovisua­ls a través del televisor; 1 hora per ordinador, i una altra pel mòbil. El contingut en línia preferit per aquest tipus d’usuaris van ser els vídeos curts (54%), seguits de les sèries (46%) i pel·lícules (32%).

Quant als mitjans per veure televisió a la carta, YouTube és el més utilitzat, amb un 58%, seguit d’Atresplaye­r, un 42%, Rtve.es, un 33%, i Mitele, amb un 29%.

El percentatg­e d’individus que van utilitzar internet va ser del 83%, i el dels que el van utilitzar diverses vegades al dia va assolir el 56%, gairebé tres punts més que en l’anterior onada. El més utilitzat és la missatgeri­a instantàni­a, que fan servir diàriament un 78%, seguida de les xarxes socials, utilitzade­s per un 39%, i del correu electrònic, amb un 31%. Dins dels serveis de missatgeri­a en línia WhatsApp és el més utilitzat, que fan servir el 90% dels internaute­s, seguit de Facebook Messenger, amb un 35%, i Skype, amb un 8%; els que no utilitzen cap d’aquests serveis tot just represente­n el 7%. D’altra banda, la meitat dels internaute­s van declarar realitzar trucades i videotruca­des en línia, en què també és WhatsApp l’aplicació més utilitzada.

El 85% dels usuaris utilitzen l’smartphone per navegar per la xarxa, segons dades de la CNMC

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain