La Vanguardia (Català)

Mugabe no es dona per vençut

El president de Zimbàbue reapareix en públic des del seu arrest domiciliar­i

-

Embolicat en una túnica acadèmica blava i groga, amb un birret a joc, Robert Mugabe va aparèixer ahir per primera vegada en públic tres dies després que l’exèrcit prengués el control del país. El mandatari de 93 anys, amb gest seriós però tranquil, va assistir a una cerimònia de graduació a la Universita­t Oberta de Zimbàbue a Harare, la capital del país, on s’havien cuidat tots els detalls. Hi va haver catifa vermella, guardaespa­tlles i fins i tot una banda de música per dotar de normalitat l’escena.

Era impostada. Un diplomàtic estranger que va viure diversos anys al país africà va evitar circumloqu­is per definir a aquest diari l’ocorregut. “No hi ha un país més preocupat en fingir que tot es desenvolup­a sota la llei que Zimbàbue, encara que després tot sigui una farsa, i tots ho sàpiguen”.

Mugabe, que està en arrest domiciliar­i amb la seva dona, Grace, des de dimecres, té les hores comptades en el poder. Els militars, que controlen les institucio­ns més importants i l’aeroport, van assenyalar en un comunicat emès a la televisió i publicat als principals diaris que s’han produït “progressos significat­ius” per tancar la crisi. El quid de la qüestió és quan i com caurà Mugabe. A més de la detenció d’una dotzena de polítics del cercle dur del matrimoni presidenci­al, ahir es van sumar nous símptomes de debilitat per al líder nonagenari: l’exvicepres­ident Emmerson Mnangagwa, el principal rival de Grace per a la successió, va tornar a Zimbàbue des de Sud-àfrica, on havia fugit la setmana passada després de ser fulminantm­ent acomiadat per Mugabe. També s’ha evaporat el suport al gran líder des de la policia i el partit: divendres al vespre, les deu delegacion­s provincial­s del Zanu-PF van presentar mocions de confiança contra el seu president.

Els carrers parlaran avui. L’associació de veterans de guerra ha convocat una manifestac­ió a Harare per demanar la renúncia de l’heroi de la independèn­cia. El seu líder, Chris Mutsvangwa, va apel·lar els seus conciutada­ns a realitzar “la protesta més important i més gran de la població zimbabuesa, i així acabem la feina que l’exèrcit va començar”. Mutsvangwa va

tancar amb una avís rotund. “Donarem una advertènci­a clara a Mugabe, a la seva muller i a tots els que vulguin associar-se amb ell: la partida ha acabat”.

Encara que no és aconsellab­le donar per mort abans d’hora un polític que s’ha mantingut 37 anys en el poder, fonts militars i del partit es mostraven disposades a forçar l’abandoname­nt de Mugabe en menys de 48 hores. Altres escenaris són més prudents. Mugabe podria continuar com a president nominal fins a la confe-

rència del Zanu-PF que s’ha de celebrar al desembre, on seria reemplaçat pel Cocodril Mnangagwa. Algunes versions assenyalen que podria romandre en el poder com a home de palla fins a les eleccions de mitjans de l’any vinent i així donar aspecte de transició democràtic­a al canvi presidenci­al.

A més de voler mantenir la imatge de no-cop, els militars són conscients de la popularita­t que encara conserva Mugabe entre la població, especialme­nt en zones rurals, on se’l considera un heroi nacional i fins i tot una mena de pare, germà o guia. Les negociacio­ns per una sortida blindada per a la família Mugabe i la seva fortuna també és darrere d’aquest lent ocàs de l’era Mugabe.

El motí de l’exèrcit davant els intents de Grace, de 52 anys, d’obtenir el poder també responen a una defensa d’interessos particular­s. Segons un informe de l’oenagé Canada Partnershi­p Africa, que treballa per controlar l’origen dels minerals en regions en conflicte, les elits militars, policials i polítiques de Zimbàbue han robat diamants valorats en almenys 2.000 milions de dòlars. “És potser el saqueig més gran de diamants que el món ha vist des de Cecil Rhodes”, va denunciar l’organitzac­ió.

L’esfera internacio­nal també ha donat l’esquena al dictador zimbabuès.

“La partida ha acabat”, adverteix el líder de l’associació de veterans de guerra a Mugabe

Si la Xina va anunciar aquesta setmana que les relacions entre països –Pequín és el principal soci comercial del país africà– continuara­n com abans, ahir el ministre d’Exteriors britànic, Boris Johnson, va dir que esperava que la situació al país millorés, encara que va advertir del perill d’una transició d’un “tirà” a un altre. Des de Washington, es va apressar a un ràpid retorn a la normalitat, però es va subratllar que la situació pot ser una oportunita­t per a un futur amb eleccions democràtiq­ues i respecte pels drets humans.

Des de l’esfera regional, Mugabe tampoc no va rebre aire. Si Sudàfrica ja havia reaccionat amb temprança davant el motí militar, que no va denunciar; ahir va ser Ian Khama, president de Botsuana, qui va donar l’esquena al líder més longeu del món fins aquesta setmana. Khama va titllar de “sentit comú” la renúncia de Mugabe i el va colpejar sense pietat: “No crec que ningú hagi de ser president durant tant de temps. Som presidents, no monarques”.

 ?? AFP ?? Robert Mugabe, de 93 anys, pronuncia un discurs –com si res no hagués passat– a la Universita­t Oberta de Zimbàbue, a Harare
AFP Robert Mugabe, de 93 anys, pronuncia un discurs –com si res no hagués passat– a la Universita­t Oberta de Zimbàbue, a Harare

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain