La Vanguardia (Català)

Merkel es dona fins diumenge per pactar coalició amb liberals i verds

La cancellera d’Alemanya es juga el seu futur polític si no acosta postures

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

La marató negociador­a de la cancellera i líder democristi­ana d’Alemanya, Angela Merkel, amb liberals i verds a la recerca d’un mínim consens per plantejar-se formar govern prosseguia ahir, després d’una nit –la de dijous a divendres– en què els negociador­s van decidir rendir-se a l’evidència que encara no anaven a posar-se d’acord. Fa quatre setmanes que tenen converses exploratòr­ies intentant teixir una possible coalició –coneguda com a Jamaica, pels colors dels partits que la compondrie­n–, l’única aritmètica­ment possible, inèdita a nivell federal i incòmoda per als seus protagonis­tes, per les seves notables diferèncie­s ideològiqu­es.

“Vaig acudir a aquestes negociacio­ns amb la intenció, malgrat totes les dificultat­s, de dur a terme la tasca que ens van donar els votants de formar una coalició –va dir ahir Merkel quan va arribar a la següent ronda–. Serà dur, però val la pena anar a una segona ronda”. Entre dijous i divendres, ella com a líder de la democristi­ana CDU, i els dirigents de la socialcris­tiana CSU (partit bavarès que és soci històric de la CDU), del liberal FDP i d’Aliança 90/els Verds, amb els seus assessors –en total, 52 persones– van estar negociant durant quinze hores. Motiu: la pròpia Merkel havia indicat el 16 de novembre com a data límit per assolir un primer consens que permetés asseure’s a negociar de debò un acord de coalició.

Al voltant de les cinc de la matinada de divendres, amb el diàleg encallat, els partits implicats van decidir donar-se una mica més de temps. Però tampoc massa: de l’àmbit democristi­à van arribar declaracio­ns que assenyalav­en la tarda d’aquest diumenge 19 com a termini últim per arribar a un principi d’acord. “Detecto bona disposició en totes les parts, i tots han de fer concession­s; crec que les converses exploratòr­ies han d’acabar aquest cap de setmana”, va dir Volker Kauder, cap del grup parlamenta­ri conservado­r.

De fet, en premsa alemanya circula un esborrany d’acord de 61 pàgines, encara que atapeït d’espais pendents de reelaborac­ió. I en tot cas, els verds tenen previst decidir definitiva­ment si es llancen a intentar un acord de coalició amb conservado­rs i FDP en un congrés el proper dia 25.

Les converses exploratòr­ies, celebrades fins ara en un edifici parlamenta­ri, es van traslladar ahir a territori democristi­à: la KonradAden­auer-Haus, la seu berlinesa de la CDU. Si els partits difereixen en temes clau (refugiats, Europa, defensa, impostos, clima, finançamen­t...), els uneix el desig de governar: per a Merkel, que fa dotze anys que és cancellera, seria el seu quart mandat, mentre que l’FDP tornaria a tocar poder federal després d’una legislatur­a sense ni tan sols representa­ció al Bundestag, i els Verds participar­ien una altra vegada en un executiu després de la seva experiènci­a del 1998 al 2005 amb el canceller socialdemò­crata Gerhard Schröder.

També els uneix el temor a noves eleccions, possibilit­at que la premsa germànica no descarta, vist l’enroc dels partits. Un sondeig difós ahir per la cadena pública ZDF indica que un 68% d’alemanys veu bé nous comicis si fracassen les negociacio­ns pro-Jamaica, una coalició a la qual donen suport el 50% de consultats, set punts menys que en sondejos anteriors.

Per a Angela Merkel, és vital teixir aquesta coalició i evitar una altra cita amb les urnes, ja que la seva carrera política quedaria molt compromesa. Alguns analistes comencen a parlar de senyals de crepuscle per a Merkel. Amb tot, encara li quedaria l’opció d’intentar convèncer l’SPD que abandoni la decisió d’estar a l’oposició i se sumi de nou a un executiu de Grosse Koalition, però el líder socialdemò­crata, Martin Schulz, no està per la feina. Una tercera possibilit­at per a la democristi­ana seria un govern en minoria, una situació sense precedents a Alemanya.

Un principi d’acord permetria començar a negociar de debò, i evitar el risc de noves eleccions

 ?? MICHAEL KAPPELER / AP ?? La cancellera Angela Merkel adreçant-se a la premsa abans de reiniciar les converses, ahir al quarter general de la CDU a Berlín
MICHAEL KAPPELER / AP La cancellera Angela Merkel adreçant-se a la premsa abans de reiniciar les converses, ahir al quarter general de la CDU a Berlín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain