La Vanguardia (Català)

La UE llança un ultimàtum a May per evitar que el Brexit descarrili

- Göteborg (Suècia). Enviada especial

La persistent indefinici­ó del Regne Unit sobre com dur a la pràctica el Brexit comença a preocupar i fer enfadar a parts iguals els seus socis europeus, que ahir van llançar un ultimàtum a la primera ministra, Theresa May, perquè reaccioni i eviti que les negociacio­ns de sortida del club s’acostin perillosam­ent al precipici.

El Govern britànic ha de fer propostes sobre com calcular la factura pendent amb la Unió “a començamen­ts de desembre”, va advertir el president del Consell Europeu, Donald Tusk, després de reunir-se amb May en els marges de la cimera social europea celebrada ahir a Göteborg. Altrament, va dir, no estarà “en condicions” de recomanar que l’última cimera europea de l’any doni llum verda a la segona fase de les negociacio­ns, sobre l’acord futur comercial i de seguretat comuna. Si la UE i Londres no superen el bloqueig actual, tampoc no es podrà aprovar el període de transició a què aspira May per donar temps a les seves empreses per preparar-se per al Brexit, que s’ha de consumar el 29 de març del 2019. L’acord de sortida ha de ser ratificat abans pels parlaments dels Vint-i-vuit i l’Eurocambra, per això si les negociacio­ns no s’acceleren, difícilmen­t no es podrà aprovar a temps.

Durant la campanya del referèndum, els brexiters van ocultar els costos financers de l’operació i May té problemes per admetre davant l’opinió pública que, abans d’estalviar-se les seves aportacion­s al club, hauran de començar passant per caixa i saldant comptes. Londres ha parlat de 20.000 milions d’euros. La UE calcula que deu fins i tot quatre vegades més, però no ha aconseguit que detalli quines partides accepta que deu i quines no. El negociador britànic del Brexit, David Davis, va dir ahir que li toca a la UE moure fitxa. “Aprecio el sentit de l’humor de Davis”, va replicar Tusk amb semblant seriós.

“Han passat 18 mesos des del referèndum. Fa 10 anys ja que els que el demanaven van començar a agitar-lo però de vegades un té la sensació que no havien pensat tot això de debò”, va criticar el primer ministre irlandès, Leo Varadkar. Tusk, que va admetre que s’ha avançat en la definició dels drets dels ciutadans afectats pel Brexit, va demanar a May més concreció sobre la factura però també sobre com pensa solucionar la realitat que el Brexit crearà a l’illa d’Irlanda, entre la República i l’Ulster. Irlanda del Nord es quedarà a priori fora del mercat únic i la unió duanera, una situació difícil de conciliar amb l’actual absència de fronteres físiques a l’illa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain