La Vanguardia (Català)

L’Argentina perd contacte amb un submarí militar

-

Buenos Aires. Correspons­al

Angoixa màxima a l’Argentina, després que ahir l’Armada confirmés que, des de fa dos dies, no té contacte amb un dels seus submarins, amb 44 tripulants a bord. Mentre la Marina demanava tranquil·litat i atribuïa l’incident a un “problema de comunicaci­ó”, al tancament d’aquesta edició prosseguie­n les tasques de recerca de la nau pel sud del litoral argentí amb l’ajuda dels exèrcits de diversos països i d’un avió de la NASA que casualment es trobava a Ushuaia desenvolup­ant una investigac­ió a l’Antàrtida.

“No hi ha cap indici que la nau s’hagi enfonsat, no hi ha motiu per pensar en això”, va declarar el portaveu de l’Armada, Enrique Balbi, en roda de premsa. “No hi va haver cap activació de les alarmes, per això pensem que es tracta d’un problema de comunicaci­ó”, va agregar. Balbi va afegir que la hipòtesi principal és que el submergibl­e “hagi patit algun tipus d’avaria, va poder sortit a la superfície i ara està extraviat”. No obstant això, el portaveu va matisar: “No és que estigui perdut, perquè per estar perdut cal buscar-lo i no trobar-lo”.

El submarí d’atac convencion­al ARA San Juan, de fabricació alemanya, va salpar de la base naval d’Ushuaia, en l’extrem sud de l’Argentina, i navegava per aigües patagòniqu­es en direcció a Mar del Plata, quan dimecres es va perdre la comunicaci­ó davant el golf de San Jorge en una posició a 430 quilòmetre­s de la costa. El Ministeri d’Afers Exteriors argentí va confirmar en un comunicat que Xile, els EUA i el Regne Unit van oferir “suport logístic i intercanvi d’informació en aquesta recerca humanitàri­a”, la qual cosa inclouria rastreig aeri i ús de satèl·lits.

La nau, amb 44 tripulants, va salpar d’Ushuaia i fa dos dies que no dona senyals de vida

“La mar estava molt brava, amb onades altes, i és possible que hagi buscat més profundita­t i per això es va perdre el contacte”, va relatar ahir a Clarín una persona que participa en la recerca. “Continuem intentant la comunicaci­ó via radars i via aèria”, va afegir.

L’Armada ahir només havia rastrejat el 15% de l’espai marítim que podria haver recorregut el submarí. El vaixell té prou autonomia, tant d’oxigen com de queviures, per suportar una hipotètica avaria.

Familiars dels 44 tripulants es van posar en contacte amb els mitjans de comunicaci­ó per queixar-se per l’absència d’informació. L’Armada va assegurar que es mantenia en comunicaci­ó constant amb les famílies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain