La Vanguardia (Català)

El cap dels Mossos avala Trapero davant l’Audiència

La defensa vol provar que es va actuar amb proporcion­alitat

- Madrid

La versió de l’exmajor dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero sobre els fets dels dies 20 i 21 de setembre a la Conselleri­a d’Economia es va veure ahir reforçada per la declaració de l’actual cap de la policia catalana, Ferran López, i tres membres més del cos, a l’Audiència Nacional. López i els altres compareixe­nts van coincidir a considerar que es va actuar amb prudència i proporcion­alitat, i que qualsevol intent de forçar la sortida de la comissió judicial entre la massa formada davant la conselleri­a, o de dissoldre els concentrat­s, hauria pogut tenir conseqüènc­ies molt més lesives per a l’ordre públic.

López i els altres tres membres de la policia de la Generalita­t –dos d’ells d’antiavalot­s i el tercer de la comissaria de Barcelona– van declarar com a testimonis, a proposta de la defensa de Trapero. La finalitat de la seva compareixe­nça era proporcion­ar a la Fiscalia i a la jutgessa més elements de judici per ponderar l’actuació del major dels Mossos i, indirectam­ent, de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents de l’ANC i d’Òmnium, respectiva- ment. El primer va ser posat en llibertat per la magistrada –malgrat que la Fiscalia demanava presó incondicio­nal–, i els dos últims, en canvi, són a la presó des de la seva primera declaració, el 16 d’octubre.

Per a les defenses és important acumular testimonis que contrapesi­n la versió dels fets continguda en els atestats que la Guàrdia Civil va enviar a l’Audiència Nacional. Els fets del 20 i 21 de setembre van tenir gran importànci­a no només com a base de les primeres actuacions judicials contra Trapero, Sànchez i Cuixart, sinó com a fonament de les posteriors querelles de la Fiscalia pel presumpte delicte de rebel·lió. Allà es va començar a parlar d’“alçament tumultuari”, element definidor del delicte de rebel·lió.

 ?? ANGEL DIAZ / AFP ?? Ferran López, cap dels Mossos
ANGEL DIAZ / AFP Ferran López, cap dels Mossos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain