La Vanguardia (Català)

El TC estudia si empara els assaltants de Blanquerna

- Madrid

El Tribunal Constituci­onal (TC) ha admès a tràmit el recurs d’empara presentada per dotze condemnats per l’assalt al Centre Cultural Blanquerna durant la Diada del 2013, fet pel qual el Suprem els va condemnar a 3 anys i 6 mesos de presó. Els recurrents al·leguen que es van vulnerar els seus drets de defensa per tal com l’Audiència de Madrid els va imposar una pena inferior, i després, quan el Suprem la va incrementa­r ho va fer sense sentir-los primer. En tot cas, l’augment de la pena va ser el resultat d’un recurs de cassació interposat per la Fiscalia, al qual els advocats dels condemnats s’hi van poder òbviament oposar.

El problema que es planteja és similar al que va conduir que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) anul·lés la condemna imposada a l’expresiden­t del Parlament basc, Juan Mari Atutxa. En el seu cas va ser absolt en una primera sentència i condemnat pel TS sense sentirlo. La secció del TC composta per Encarna Roca, Pedro González Trevijano i Juan Antonio Xiol ha tingut en compte aquest antecedent per admetre a tràmit el recurs. Es tracta de la Secció Tercera, que al seu torn forma part de la Sala Segona, que la setmana que ve s’haurà de pronunciar sobre una mesura cautelarís­sima demanada pels recurrents, consistent a fer que se suspengui l’ingrés a presó fins que es resolgui sobre la possible empara.

Aquesta sala la componen els tres jutges citats del Constituci­onal més els magistrats Enríquez, Valdés Dal-Ré i Narváez. Ara han demanat informe al fiscal sobre la suspensió. És habitual que recordi quan la pena imposada és inferior a cinc anys. La finalitat és assegurar que si es concedeix l’empara no es doni la contradicc­ió que ja hi hagi hagut algun compliment de la pena.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain