La Vanguardia (Català)

Gürtel 1, vist per a sentència

-

EL tribunal de l’Audiència Nacional va deixar ahir vist per a sentència el judici contra 37 acusats per la trama de corrupció entorn de les comunitats de Madrid i Castella i Lleó i diversos ajuntament­s madrilenys, així com el d’Estepona (Màlaga), tots governats pel Partit Popular. Es tracta del primer judici per la trama Gürtel per uns presumptes delictes comesos entre el 1999 i el 2005 i pels quals la Fiscalia demana 125 anys de presó per a Francisco Correa, el capitost de l’entramat, 85 per a Pablo Crespo, ex-número 2 del PP gallec, i 39 anys per a Luis Bárcenas, exgerent i extresorer del Partit Popular. Una sentència que pot trigar alguns mesos a ser redactada i la rellevànci­a política de la qual se centra en el tractament que els jutges donaran a la implicació del Partit Popular, acusat de ser partícip a títol lucratiu.

En els 13 mesos i mig de vista, en la qual va ser citat com a testimoni el president Mariano Rajoy i diversos alts càrrecs del Partit Popular d’aquells anys, la Fiscalia ha intentat aportar una “aclaparado­ra prova documental” –segons la seva pròpia expressió en el torn de les conclusion­s– del que l’advocat de l’Estat va qualificar com “el càncer de la corrupció” i per la qual cosa va demanar una sentència exemplar per als empresaris amb “temptació de subornar” polítics. Un element processal destacat durant el judici han estat les dades aportades per Francisco Correa, fonamental­s per reobrir el cas de la caixa B del Partit Popular i per les quals la Fiscalia ha demanat una reducció de la seva condemna, alhora que ha qualificat l’existència del mètode extracompt­able com a “plenament acreditada”. Aquests elements, la sentència els haurà d’afrontar, per la qual cosa el seu contingut pot tenir inevitable­s conseqüènc­ies polítiques.

Però el cas Gürtel no es va tancar ahir. Estan pendents els casos dels anomenats papers de Bárcenas sobre la caixa B i els presumptes sobresous. Durant la celebració del judici a l’Audiència Nacional, un excap de la UDEF va declarar davant la comissió d’investigac­ió del Congrés dels Diputats que el PP havia “indiciària­ment” pagat sobresous a diversos dirigents, inclòs Mariano Rajoy. Així mateix, està en fase d’instrucció el cas Gürtel 2 (2000-2009), relacionat amb les activitats de la trama als ajuntament­s madrilenys de Boadilla del Monte i Arganda del Rey, així com el judici previst pel gener del 2018 sobre el presumpte finançamen­t il·legal del Partit Popular de València. Tot això, sense comptar amb altres casos de corrupció que són als jutjats, com són els anomenats Púnica i Lezo, i que també afecten exdirigent­s del partit en el Govern.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain