La Vanguardia (Català)

Trobar la fórmula

-

Es parla de les mentides del procés. Cal dir que Catalunya està tan preparada per a la independèn­cia com ho podien estar Lituània o Eslovènia o ho estan Escòcia o el Quebec. I que l’independen­tisme és pacífic i transversa­l –una altra cosa és que potser no cal anar amb presses, ni forçar la unilateral­itat–. Tanmateix, aquesta invitació a l’autocrític­a, que té molt d’intent d’humiliació, és una polèmica malintenci­onada que pretén dividir el sobiranism­e i desmotivar-lo davant del 21-D.

En canvi, és evident que l’1-O es va exercir violència contra ciutadans indefensos, s’han empresonat persones innocents tergiversa­nt la realitat i les lleis, i el tripartit del 155 ha cessat el nostre Govern elegit democràtic­ament.

L’Estat i el poder han entrat en una deriva autoritàri­a. Un problema polític que no es vol abordar, car implica el reconeixem­ent de Catalunya com a nació, es resol per la via penal. I continua la guerra psicològic­a, econòmica i la fractura social atiada pels poders fàctics i els mitjans afins.

Si realment Catalunya no fos viable, l’Estat i totes les elits que se’n serveixen farien tants escarafall­s? No penseu que un poble dinàmic i integrador trobarà la fórmula per tenir un país obert, plural, lliure i sobirà?

JORDI MONREAL LABRADOR Subscripto­r Figueres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain