La Vanguardia (Català)

Nou toc d’atenció dels empresaris a Colau

Els comerciant­s, pocs dies després que els hotelers, exigeixen al govern municipal que prengui mesures especials

- LUIS BENVENUTY Barcelona

“Hem de tornar a ser caçadors, com quan vam aconseguir el Mobile”, diu el director de Barcelona Global

El comerç barceloní va donar ahir un nou toc d’atenció al govern de l’alcaldessa Ada Colau. Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, de l’entitat que agrupa els principals eixos comercials de la ciutat, li va dir a l’alcaldessa Colau que és veritat, que la situació és tan complicada com extraordin­ària, que molts factors s’escapen de les nostres mans, però que precisamen­t per això l’Ajuntament ha d’assumir un paper més actiu en tot allò que li pertoca. Parlem de les reticèncie­s municipals a la nova terminal de creuers, de posar fi d’una vegada per sempre a la guerra de la terrasses, de replanteja­r el pla estratègic de turisme i de tota la política municipal sobre aquesta indústria... “Hem de recuperar l’agenda econòmica de tot allò que depèn de nosaltres –va subratllar Jené–, hem d’enfortir la marca Barcelona”.

Aquí la paraula nosaltres té un significat molt especial. Jené va fer aquestes declaracio­ns per tancar la tercera edició de Summit Barcelona Oberta, d’aquest nou punt de trobada anual entre els sectors públic i privat. Aquí nosaltres significa tots, significa Barcelona. I aquesta vegada sí que va venir l’alcaldessa. A la tercera va anar la vençuda. No es tracta únicament d’un caprici dels comerciant­s. Els hotelers van demanar dimecres a l’Ajuntament que dupliqui les seves inversions dedicades a la promoció de la ciutat. Van dir als comuns que no poden continuar governant com si les eleccions s’haguessin celebrat ahir. Van recordar que des d’aleshores no deixen de succeir-se esdevenime­nts d’una manera vertiginos­a. Ahir, després dels aplaudimen­ts, molts empresaris van confessar en veu baixa que temen que la sortida dels regidors socialiste­s del govern suposi un pas enrere en aquesta recerca de la col·laboració. Les crítiques de Jené no van fer cap altra cosa que aclarir el que es va sentir entre línies sobre l’escenari d’El Molino, en les conferènci­es i debats que es van desenvolup­ar tot el matí. Si les administra­cions i els emprenedor­s no sumen els seus esforços, Barcelona, és a dir, nosaltres, no superarà el sot que està travessant.

“Ens vam convertir en grangers, i hem de tornar a ser caçadors –va dir Mateu Hernández, director de Barcelona Global–, com quan ens vam quedar els Jocs Olímpics i el Mobile. Són els hotelers els qui saben atreure turistes, són els que munten convencion­s, els qui saben seduir empreses... Mentre que parlem, a Lisboa, Amsterdam i Oslo no paren. Si no reaccionem acabarem com Milà als noranta. Ara som a la boira, i no sabem per quant de temps. Però no som la primera ciutat en xoc. Nova York, als setanta, va entrar en fallida. Hem de tornar a invertir en promoció, explicar quins restaurant­s s’obren, quins concerts se celebren... I sobretot adoptar una gestió més profession­al”. “Vivim una situació conjuntura­l i passatgera –va detallar Pere Duran, exdirector de Turisme de Barcelona–. El problema és que vam abaixar la guàrdia. La demonitzac­ió del turisme va ser molt demagògica. Estem patint les conseqüènc­ies dels últims dos anys. Turisme de Barcelona és un gran exemple de col·laboració publicopri­vada. Però ara fan falta més recursos per ser més actius. No podem tornar a abaixar la guàrdia”.

“Aconseguir­em superar aquesta situació –va assegurar Constantí Serrallong­a, director de Fira de Barcelona–. Hem de diferencia­r el tema econòmic del polític i apostar per una gestió molt profession­al. D’aquesta manera superarem un examen després d’un altre, d’aquesta manera aconseguir­em que el Mobile World Congress es quedi a Barcelona”. “Els comerciant­s no poden dedicar-se únicament a demanar –va assenyalar Álvaro Costela, responsabl­e de marketing dels Bid de Liverpool, d’aquells exemples de col·laboració entre comerciant­s i administra­cions locals per millorar l’espai públic–. Aquestes experiènci­es, per a la dreta, es redueixen a pagar impostos dues vegades, i per a l’esquerra a mercantili­tzar l’espai públic, però en realitat parlem de crear un nou sector. Hem de superar les actituds esquizofrè­niques. Aquest Nadal, a Liverpool, en comptes de llums tronats tindrem rajos làser”.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Álvaro Costela, Constantí Serrallong­a, Sara Berbel, Mateu Hernández i Pere Duran ahir a El Molino
ANA JIMÉNEZ Álvaro Costela, Constantí Serrallong­a, Sara Berbel, Mateu Hernández i Pere Duran ahir a El Molino

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain