La Vanguardia (Català)

Un amor de novel·la

La història dels Romeu i Julieta que van fugir del Nepal a Barcelona, publicada per La Vanguardia, inspira un llibre sobre vides de refugiats

- D. MARCHENA Barcelona

Barcelona ha conegut poques històries d’amor tan commovedor­es com la de Basanta Kumar, de 31 anys, i la seva dona, Kushbu Khadka, de 26. Van néixer al Nepal, on les lleis d’igualtat s’estavellen contra la realitat de les castes. La Kushbu era filla d’una família adinerada, que no va tolerar que s’enamorés d’un inferior, un intocable. Un dia aquell jove pluriocupa­t i que venia llibres a la Universita­t de Katmandú on ella estudiava Hostaleria va desaparèix­er sense deixar rastre. En realitat era a l’hospital: uns sicaris contractat­s per la família de la seva estimada el van deixar entre la vida i la mort.

Però la Kushbu, a casa seva, on els seus la tenien tancada amb pany i clau, no en sabia res i va pensar que les paraules d’amor d’en Basanta eren mentida perquè no s’atrevia a enfrontar-se als seus pares i salvar-la. Només quan va renegar d’ell la van deixar tornar a classe. Allà va descobrir la veritat. Va anar a veure’l a l’hospital i junts van planejar la fugida. On? A qualsevol lloc on no imperessin les castes, al final del món per tal que poguessin abraçar-se sense por que els veiessin. Es van posar en mans dels traficants de persones, els esclaviste­s del segle XXI, que els van estafar i els van portar fins a un poble de Polònia, on van haver de treballar al camp de sol a sol durant mesos.

Si el lector vol descobrir el final de la història, pot capbussar-se en l’hemeroteca d’aquest diari o gaudir amb una esplèndida novel·la gràfica, Un regalo para Kushbu, que sortirà a la venda el

El còmic, amb guió de Gabi Martínez, parla de vuit fugides més de la misèria a països de l’Àfrica, Àsia i Amèrica

dia 23. L’obra, coeditada per l’Ajuntament de Barcelona i l’editorial Astiberri, se subtitula Historias que cruzan fronteras. Amb els dibuixos de deu il·lustradors de renom, el llibre tracta sobre les històries reals de vuit migrants més de països d’Àsia, l’Àfrica i Amèrica. I sobre les segones oportunita­ts i la idea que “nosaltres hem nascut aquí i ara, però potser demà seran els nostres fills o nets els qui hauran de fugir i demanar refugi”, com diu Òscar Camps, el fundador de Proactiva Open Arms, una oenagé que lluita perquè la Mediterràn­ia deixi de ser una fossa comuna.

Per si l’obra no reunís prou mèrits, el guió és de Gabi Martínez (Barcelona, 1971), amb una penúltima novel·la o romanquête, com diria Bernard-Henri Levy (de la contracció de novel·la i investigac­ió), que li garanteix una llotja al Parnàs: Les defenses (Catedral). El còmic, que remourà consciènci­es, ha estat patrocinat per Barcelona Ciutat Refugi i dues associacio­ns altruistes: Al-liquindoi i Mescladís, amb un restaurant a Ciutat Vella (Carders, 35) que és l’ONU de la cuina i alguna cosa més... Allà van celebrar el seu casament en Basanta i la Kushbu.

 ??  ?? Premsa i còmic. La història publicada a La Vanguardia i recollida ara en una novel·la gràfica
Premsa i còmic. La història publicada a La Vanguardia i recollida ara en una novel·la gràfica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain