La Vanguardia (Català)

Europa es conjura per ressuscita­r la dimensió social

Els líders europeus proclamen a Göteborg el ‘Pilar social europeu’

- BEATRIZ NAVARRO Göteborg Enviada especial

Alarmats per la pèrdua de confiança ciutadana a la Unió Europea, els líders dels Vint-i-vuit es van conjurar ahir a Göteborg per ressuscita­r la dimensió social del projecte, present –recorden– des dels seus orígens encara que molt de caiguda i desfigurad­a des que la crisi financera global va colpejar el continent fa ja una dècada.

People first. “Cal posar la gent primer, per una Europa social”, va reclamar ahir l’amfitrió de la trobada, el primer ministre de Suècia, Stefan Löfven, en contraposi­ció a eslògans com l’“Amèrica primer” de Donald Trump o “La nostra gent, primer” amb el qual la ultradreta ha canalitzat el malestar existent entre molts treballado­rs europeus que senten que han quedat al marge dels beneficis de la globalitza­ció i només s’han vist perjudicat­s per l’arribada de l’economia digital. Apuntar la dimensió social de la UE és “crucial per a la legitimita­t del projecte”, va avisar Löfven, antic líder sindical, que va advocar per concentrar totes les energies polítiques europees en un objectiu: “Millorar les condicions de vida i de treball dels europeus”.

Amb aquest objectiu es va llançar fa 60 anys el projecte europeu, “un matrimoni de conveniènc­ia entre la democràcia cristiana i els socialdemò­crates”, recorda un alt funcionari comunitari que reivindica la seva vigència. Hi va haver també algun mea culpa. La UE s’ha centrat massa a eliminar les barreres comercials i potenciar la seva competitiv­itat global però no ha prestat prou atenció a que es creessin llocs de treball bons, amb condicions laborals adequades”, va admetre Löfven. L’alerta procedeix del país amb la taxa d’ocupació més elevada de la UE, “un campió mundial en inclusió i igualtat social”, va recalcar el president del Consell Europeu, Donald Tusk.

La resposta dels líders europeus ahir a Göteborg va ser l’adopció de l’anomenat Pilar social europeu, un llibret blau negociat durant mesos que conté 20 principis i drets que es compromete­n a aplicar en el disseny de futures polítiques: dret a “salaris justos” que permetin “un nivell de vida decent”, l’educació i formació durant tota la carrera, igualtat d’oportunita­ts entre homes i dones en l’accés al mercat laboral i les pensions, conciliaci­ó de vida privada i profession­al, igualtat de gènere fins als ingressos mínims... “No és una col·lecció de poemes sinó un pla d’acció”, va assegurar el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. També els sindicats van donar el seu suport als principis recollits al document: “Si s’apliquessi­n, oferirien una nova esperança als treballado­rs que encara esperen notar les millores de la recuperaci­ó econòmica que proclama la UE. Si tornen a quedar en promeses buides, seran un clau més al seu propi fèretre”, va advertir la central europea, ETUC.

La cita d’ahir a la segona ciutat de Suècia va ser la primera cimera europea en vint anys consagrada exclusivam­ent a l’ocupació i els drets socials. Durant gairebé sis hores, els líders europeus es van asseure a discutir, reflexiona­r i dialogar amb els agents socials sobre els desafiamen­ts que afronta l’ocupació a Europa i els límits de l’estratègia dels últims anys de competir només a còpia de reduccions salarials, dins de la UE.

L’acord sobre els grans principis polítics, no vinculants, amaga la fractura entre l’est i l’oest. La revisió de la directiva sobre treballado­rs desplaçats hauria de permetre posar fi als fraus en la prestació de serveis per part d’empreses assentades a l’est d’Europa però el president francès, Emmanuel Macron, vol anar més lluny. En el futur pressupost comunitari, l’accés als ajuts europeus a la cohesió s’hauria de condiciona­r a que es compleixin uns mínims de “convergènc­ia social”, va proposar Macron després de criticar la decisió d’Hongria de reduir el seu impost de societats en una suma “exactament igual al que rep d’ajuts estructura­ls”.

L’anterior cimera d’ocupació va tenir lloc a Luxemburg, el 1997, i una de les decisions va ser reunir-se anualment per tractar el tema. Juncker, que ja va presidir aquella cita, es va comprometr­e que els compromiso­s adoptats a Göteborg no quedin en paper mullat i impregnin les pròximes iniciative­s legislativ­es de la Comissió. El lloc escollit per a la cimera va ser l’edifici de les antigues drassanes Eriksbergs, fallides el 1979 i avui reconverti­des en espai per a concerts i congressos en una ciutat portuària de marcat caràcter comercial que ha sabut esmorteir el declivi de part de la seva indústria clàssica i reorientar-se cap a les noves tecnologie­s i les finances.

Suècia és també un dels països amb una política d’asil més oberta i protectora però l’onada de refugiats arribada el 2015 (any en què va rebre 150.000 demandants d’asil) va superar els límits del sistema i el Govern es va veure obligat a tancar les fronteres. La inclusió dels nouvinguts en la societat sueca i el seu mercat laboral és un dels reptes més importants a què s’enfronta el país, que ara per ara, a diferència dels seus veïns nòrdics, ha aconseguit tenir a ratlla els partits xenòfobs.

“NO ES UNA COL·LECCIÓ DE POEMES” La UE es compromet a aplicar els 20 drets i principis del ‘Pilar social’ en les noves polítiques

FRACTURA EST-OEST Macron proposa fixar com a condició per a l’accés als ajuts estructura­ls que no hi hagi dúmping social

 ?? JONAS EKSTROEMER / EFE ?? Emmanuel Macron i Theresa May conversen als carrers de Göteborg, minuts abans de la trobada
JONAS EKSTROEMER / EFE Emmanuel Macron i Theresa May conversen als carrers de Göteborg, minuts abans de la trobada
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain