La Vanguardia (Català)

L’aventura islandesa de Juncà

L’empresa de gelatines factura 27,5 milions i preveu augmentar un 40% la producció

- BÀRBARA JULBE

“El nostre objectiu és situar-nos entre els tres o quatre primers d’Europa en capacitat de producció”

Juncà Gelatines, dedicada a la fabricació de gelatina alimentàri­a i farmacèuti­ca i hidrolitza­ts de col·lagen d’origen animal, facturarà aquest any 27,5 milions d’euros, un 13% més que en l’exercici anterior. Immersa en ple procés d’expansió, la firma, les exportacio­ns de la qual superen el 75% de les vendes, tancarà el 2017 consolidan­t la seva presència a Europa i Amèrica (especialme­nt a Xile, el Perú i Mèxic) i amb la previsió de conquerir nous mercats com el rus, el Sud-est Asiàtic i països com el Brasil i l’Argentina, així com potenciar la introducci­ó de gelatina als Estats Units.

Aquests projectes formen part del pla d’expansió (2019-2022), en què també es preveu passar de les actuals 5.000 tones de gelatina que es processen a més de 7.000 tones i, després d’aconseguir una facturació de 30 milions d’euros el 2018, assolir el 2022 els 42 milions d’euros. “El nostre objectiu és situar-nos entre els tres o quatre primers d’Europa quant a capacitat de producció”, assenyala el director general, Ferran Juncà. En paral·lel, a mesura que augmenti la productivi­tat s’ampliaran les instal·lacions, ja que la companyia compta amb 20.000 metres quadrats de solar disponible.

Precisamen­t, Juncà Gelatines acaba d’externalit­zar i diversific­ar part de la seva producció a Islàndia. Fa un any l’empresa catalana, amb seu a Banyoles i 94 empleats, va començar a produir col·lagen hidrolitza­t extret de la pell del bacallà. Aquest producte va ser aprofitat per un clúster islandès per a la fabricació d’una beguda i, atès el seu èxit, s’ha fet un pas més amb la constituci­ó d’una nova companyia, Collagen, en què Juncà Gelatines té una participac­ió del 15%. Part del col·lagen que es fabrica a la nova planta es destinarà a la beguda i la resta es vendrà com a ingredient nutriciona­l als mercats del Japó, el Canadà i els Estats Units. Se’n produiran 400 tones anuals i el primer any podria generar unes vendes d’entre 5 i 6 milions d’euros.

Fundada el 1947, la firma familiar, que commemora el seu 70è aniversari, és actualment un dels dos fabricants de gelatina que queden a Espanya i l’únic amb l’accionaria­t íntegramen­t català. Un altre dels seus reptes més immediats és iniciar una campanya de rellançame­nt dels dos nous suplements nutriciona­ls a base de col·lagen hidrolitza­t dirigits a esportiste­s i al petit consumidor per millorar la salut de les articulaci­ons, comerciali­tzats sota la marca Colvitae.

Enrere queda el concurs de creditors, que va situar Juncà Gelatines a les portes del tancament. El 2011, just l’any després, la firma va tancar amb una facturació de 15,8 milions d’euros. Però la voluntat, la tenacitat i un bon equip “incentivat, cohesionat i motivat”, segons subratlla Juncà, van permetre donar un tomb a la trajectòri­a de l’empresa.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? El director general de la firma, Ferran Juncà, a les instal·lacions de la fàbrica a Banyoles
PERE DURAN / NORD MEDIA El director general de la firma, Ferran Juncà, a les instal·lacions de la fàbrica a Banyoles

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain