La Vanguardia (Català)

La taula del gran divorci

L’ÚLTIMA PARAULA LA TINDRAN ANGELA MERKEL, THERESA MAY I ELS ALTRES LÍDERS DE LA UNIÓ EUROPEA. PERÒ LA NEGOCIACIÓ DELS DETALLS DEL DIVORCI POLÍTIC MÉS FAMÓS DE LA HISTÒRIA VA A CÀRREC DE DOS EQUIPS DE FUNCIONARI­S, LIDERATS PER DAVID DAVIS I MICHEL BARNIER

- RAFAEL RAMOS

Dissoldre un matrimoni de més de quaranta anys no podia ser ni fàcil ni barat, i els pronòstics més pessimiste­s s’estan fent realitat. La Unió Europea és com el cònjuge reticent, que encara aposta per donar una segona oportunita­t a la parella, però si no és així vol emportar-se la pasta, i és inflexible a l’hora de reclamar la seva part del pis, del cotxe, de l’apartament a la platja i fins i tot dels vells discos de vinil que s’omplen de pols a les capses del garatge. El Regne Unit, per la seva part, és el cònjuge romàntic que enyora la joventut i la llibertat perdudes, i s’entossudei­x a començar de nou encara que el sentit comú li digui que és una bogeria.

En un divorci normal són els advocats els que seuen a la taula per resoldre discrepànc­ies, polir serrells, organitzar el repartimen­t i emportar-se els diners. En aquest cas, els qui porten la batuta són un grup selecte de funcionari­s europeus i britànics, encarregat­s de preparar el terreny perquè al final els 27 d’una banda i el Regne Unit de l’altra firmin l’acord de separació. De moment ja han celebrat sis rondes negociador­es, amb progressos substancia­ls en un dels tres capítols (els drets dels ciutadans), però bloqueig en els altres dos (la frontera d’Irlanda i la factura de divorci pròpiament dita). La posició de Brussel·les és que hi ha d’haver “progressos substancia­ls en tots tres” per passar a la següent carpeta, que és la negociació d’un acord comercial entre les dues parts.

Les tàctiques utilitzade­s són completame­nt diferents. La britànica consisteix a posar el mínim possible de cartes damunt la taula, sabent que són molt pitjors que les del rival. Només té un as, que és el desig europeu d’esprémer-lo econòmicam­ent el màxim possible, i que pagui la seva part dels pressupost­os dels propers anys i totes les obligacion­s contretes abans que es faci efectiu el Brexit, incloses les pensions dels funcionari­s de la UE, una factura que s’estima en uns 60.000 milions d’euros. La primera ministra Theresa May s’ha mostrat fins i tot disposada a deixar anar un terç d’aquesta suma, i assumeix que haurà de pujar la licitació. El seu problema és fins a on pot arribar sense que es rebel·lin els euroescèpt­ics que la tenen segrestada a Downing Street.

L’estratègia de la UE, en canvi, consisteix a compartime­ntar els temes i anar tancant finestres a la pantalla de l’ordinador. Primer, l’estatus dels 3,2 milions d’europeus residents al Regne Unit. Segon, impedir la creació d’una frontera dura (amb garites i controls) entre la República d’Irlanda i l’Ulster. Tercer, els diners que Londres ha de pagar pel divorci. I només després començar a parlar de comerç. D’aquesta manera, neutralitz­a l’afany britànic a dividir els 27.

En principi l’objectiu era que el Consell Europeu de mitjans de desembre donés llum verda a l’inici de les negociacio­ns comercials, però perquè sigui així els britànics han de posar-se les piles i afluixar la cartera. Cada cop sembla més possible que el tema quedi relegat fins al març, i Brussel·les ha donat a Londres un ultimàtum de dues setmanes perquè presenti propostes més concretes que fins ara. El Govern de Theresa May respon que no pot especular sobre la quantitat final a liquidar sense saber quin tipus de relació existirà després del divorci. Si és beneficios­a, seria més generós. I si no ho és, per què pagar? Un cercle viciós que fins ara ha estat impossible de quadrar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain