La Vanguardia (Català)

MANEL LLEDÓS

-

Fill i veí de la Rambla de les Flors, Manel Lledós (1955) ja exercia de pintor i professor a Barcelona quan va posar l’Atlàntic pel mig. Li atreia la mitologia novaiorque­sa dels abstractes expression­istes o la llegenda dels poetes beats, coses que encara passaven.

Tot i això, quan va entrar a la terra de les oportunita­ts, li va tocar fer tasques dures. Va fer de pintor, encara que de brotxa, en hangars aeroportua­ris, penjat en bastides, amb un fred que pelava.

Va aterrar amb un vol de la TWA disposat a no tornar. Va trobar Miguel Saco per contactes. Es van instal·lar per un temps en un apartament de Chelsea i van treballar en el mateix estudi, al 538 del carrer 11, entre les avingudes A i B. “Era una zona molt conflictiv­a –rememora–, portaven els cotxes robats, els desballest­aven i hi calaven foc. Els apartament­s estaven cremats, desmantell­ats”.

Un dia es va escapar d’uns que l’apuntaven amb pistola i recorda el “calent, calent”, que significav­a que havia arribat material fresc. Després, ja a Brooklyn, va conèixer Robert Motherwell, Louise Bourgeois o Sol Hewitt.

I va projectar la seva carrera com a pintor i professor universita­ri des de Dumbo (Brooklyn). “Tenia un llit a l’estudi, si es feia més tard de les cinc de la tarda, m’hi quedava, el metro era una ratera”. A Dumbo avui hi van riuades de turistes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain