La Vanguardia (Català)

MIGUEL SACO

-

Miguel Saco, nascut el 1956 i natural de Loeda (Ourense), es va buscar la vida des d’adolescent, que si venent llibres per Espanya, que si treballant a Alemanya, que si la verema a França o el descobrime­nt de l’escultura a Barcelona. Nova York va ser la seva pròxima destinació el 1980. “Hi vaig arribar només per curiositat, no sabia si m’hi quedaria”, evoca.

Encara que va coincidir amb el Manel, després els seus camins es van bifurcar. El Miguel va continuar durant anys a l’estudi del carrer 11 de l’East Side i va veure més de prop la gentrifica­ció o aburgesame­nt d’un lloc que ell va conèixer segons aquesta imatge: “Era com Berlín quan es va acabar la Segona Guerra Mundial”.

Va prosseguir amb l’escultura, però es va llaurar l’èxit en un altre art. “El més eminent restaurado­r de mobles de Nova York”, va escriure Ralph Gardner jr. a The Wall Street Journal.

A l’entrar al seu taller del carrer 18, a prop de Union Square, al centre de Manhattan, el primer que es veu és una cadira vermella dissenyada per Jean Prouvé. Està valorada en 250.000 dòlars.

Per una altra casualitat i després d’anys de no saber res l’un de l’altre, el Manel i el Miguel es van retrobar en una cafeteria. Allà va sorgir l’exposició que van fer a Vigo el maig passat a partir de peces que van crear en l’època salvatge. “Tothom anava armat i hi havia tirotejos cada nit”, rememora el Miguel.

Nostàlgia? El Manel prepara una exposició. El Miguel canvia de taller. Va vèncer el lloguer i li demanaven una bogeria. S’ha comprat un edifici a Long Island City, a Queens.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain