La Vanguardia (Català)

El Vichy català

- Daniel Fernández D. FERNÁNDEZ, editor Desfilada militar franquista a Barcelona el 1939

La més gran i perdurable victòria francesa quan va acabar la Segona Guerra Mundial no va ser el triomf militar, mèrit dels aliats en el seu conjunt, sinó que va consistir a restablir l’honor i la glòria de la pàtria ocupada. De Gaulle va apostar per la grandeur i va ocultar tant la gesta dels republican­s espanyols enquadrats a la Nueve del general Leclerc com el col·laboracion­isme del règim de Vichy amb els alemanys, per no parlar de la persecució que van patir els jueus francesos o tantes altres coses i circumstàn­cies que la derrota de l’enemic va esborrar i va negar. Vichy no havia existit o gairebé ni havia existit. I la França sencera es va alçar en armes contra l’invasor teutó. La Resistènci­a, escrita així, en majúscules, va ser el relat (aquella paraula!) d’un país que va veure com era ocupat totalment en un mes i escaig i que es va aixecar majoritàri­ament contra el germànic invasor. Es va esfondrar la línia Maginot i tot l’exèrcit francès. Però la pàtria va continuar inviolada al cor dels francesos, dels resistents, que no es van rendir mai… El bon poble francès no li va fallar mai a la seva nació, a la seva bandera. Avui sabem que bona part d’aquella història va ser una invenció i que al final de l’ocupació hi va haver tant de manipulaci­ó com de revenja i fins i tot de guerra civil. Va caldre esperar fins al 2004 per escoltar un president de la Republique honorar aquells republican­s espanyols que van ser els primers a alliberar París. I encara avui ens dolen les imatges de les dones rapades i vexades per haver jagut amb l’enemic alemany, mentre bona part dels de Vichy es passaven sense gaire problemes (la immensa majoria) al renovat patriotism­e restaurat. El nacionalis­me francès, quan es tenyeix de vergonya i supremacis­me, dona aquests fruits amargs.

Però els oblits i reescriptu­res de la història no són només francesos, ni de bon tros. Aquí, amb la transició, vam veure com molts camises blaves es transforma­ven en demòcrates “de tota la vida”. I no he potser d’assenyalar-los que, en el nostre renovat relat (una altra vegada la paraula!) nacional, senzillame­nt no hi va haver catalans falangiste­s ni enrolats en el precisamen­t anomenat bàndol nacional. Els nous temps volen que la guerra civil espanyola fos poc menys que una altra guerra més d’agressió d’Espanya, aquell ens autoritari, tirànic i menyspreab­le, contra la libèrrima i soferta Catalunya. I si algú recorda el Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat ràpidament se li tira a sobre la gossada que denuncia els mals catalans, sense atendre que el mapa del carlisme i el de l’independen­tisme actual continuen tenint nombrosos punts en comú. Com a la França del final de la guerra, aquí no hi va haver col·laboracion­istes, menys encara franquiste­s, de cap manera entusiaste­s del règim. I, tot i això, el Vichy català va existir, i no va ser només una aigua carbonatad­a. Va ser un grup humà ampli i divers. Avui se’ls titllaria de col·laboracion­istes, però al seu dia van ser patriotes. I només el relat (una altra vegada!!) confrontat de dos nacionalis­mes que s’autoexclou­en pot negar que aquells catalans de boina vermella també van defensar la seva pàtria. O la seva idea de la pàtria millor.

A l’abric de la dictadura franquista i el seu floriment econòmic, tardà però evident, van grimpar tecnòcrate­s i conversos, oportunist­es i saltataule­lls, entusiaste­s, sobrevingu­ts i altres que havien fet i guanyat la guerra. I més d’un orgullós cognom català va lluir el seu uniforme o les seves insígnies, per a esglai futur dels seus companys del renovat nacionalis­me, de signe advers, que va ser, al seu dia, l’avui extinta Convergènc­ia. Quants no només fills de, sinó pròpiament quadres mitjans del règim franquista es van allistar a la nova veritat revelada, en el resistenci­al i sempitern nacionalis­me català, per al cap dels anys, quaranta més quaranta, acabar engrossint les files de l’independen­tisme.

La gent té dret a canviar i evoluciona­r, per descomptat. I els fills no solen ser de la mateixa opinió que els pares. Però passar de camisa vella a independen­tista en dues o fins i tot tres generacion­s no deixa de ser una pirueta del destí digna, almenys, d’alguna reflexió. I avui, quan alguns fins i tot publiquen les llistes dels mals catalans i altres, quan van cap a la presó, desitgen que per fi triomfi el bé sobre el mal (que gran és Junqueras!), caldria potser reivindica­r una vegada més, una altra vegada, malgrat

Passar de camisa vella a independen­tista en dues o fins i tot tres generacion­s no deixa de ser una pirueta del destí

que ens dolgui i es podreixi i ens caigui la llengua, un esperit de concòrdia i entesa que ens allunyi dels nacionalis­mes de tot tipus, pelatge i condició. Que ens porti més enllà de consignes, banderes, uniformes i mobilitzac­ions. Que ens permeti superar aquest moment caïnita i profundame­nt estúpid, aquesta tassa de brou doble que sap a ricí i a sang.

Uns, a la resta d’aquest vell regne d’Espanya, han deixat de beure Vichy perquè és català. I cada vegada suporten pitjor el seu adjectiu. I altres, aquí, reneguen de Vichy perquè és un símbol de col·laboracion­isme o així sona. I, tot i això, l’aigua continua sent salutífera i continua sent una gran aliada per superar les digestions pesades. Com la que ens espera.

 ?? UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE / GETTY ??
UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain