La Vanguardia (Català)

El Cercle avisa del “caos econòmic” si la política se salta la llei

La institució adverteix d’un increment de l’atur si s’insisteix en la via de la desobedièn­cia

- EDUARDO MAGALLÓN

El Cercle d’Economia va emetre ahir una nota d’opinió a les portes de la campanya electoral en la qual avisa els partits dels riscos d’accentuar el “daltabaix econòmic” i d’un augment de l’atur si es persisteix a actuar al marge de la llei.

El Cercle d’Economia va emetre ahir una nova nota d’opinió a les portes de la campanya electoral del 21-D en la qual reclama als partits polítics que “es comprometi­n a desenvolup­ar la seva futura acció política en el marc de la legislació vigent” amb l’objectiu de “frenar el daltabaix econòmic que patim”. L’organisme va avisar del risc de “caos” i que es doni un “augment de l’atur” a Catalunya.

Encara que habitualme­nt el Cercle només emet una nota abans de la reunió anual a Sitges a la primavera, la institució que actua com a lobby empresaria­l ha emès diverses notes d’opinió davant les diferents fases que ha travessat el procés independen­tista. Sempre s’ha mostrat molt crític amb les mesures unilateral­s i ha reclamat diàleg.

Segons l’opinió emesa ahir pel Cercle, que presideix Juan José Brugera, Catalunya assisteix a un “gravíssim deterioram­ent” de l’economia, una “fuga d’empreses” i una “significat­iva caiguda d’activitat en sectors com el consum o el turisme”. En la nota d’opinió s’avisa que “aquesta dinàmica pot consolidar-se, o fins i tot accelerar-se, si no som capaços de garantir aquella mínima previsibil­itat que exigeixen ciutadans i empreses”.

La institució de la qual formen part els principals empresaris i executius de Catalunya reconeix que durant els últims anys, en què hi ha hagut un alt nivell de “confrontac­ió política”, no s’ha vist alterada l’activitat econòmica. “Va ser el fet concret d’anunciar una declaració unilateral d’independèn­cia el que va despertar l’alarma i la reacció immediata”, segons consta en el text, en el qual es fa referència no només a les grans corporacio­ns sinó també a les pimes. Les últimes dades del Col·legi de Registrado­rs estatals mostren que si bé la intensitat en el trasllat de seus socials d’empreses s’ha moderat enormement, el degoteig no cessa i són ja 2.773 des del referèndum de l’1 d’octubre. Només divendres, un total de 28 empreses van traslladar el domicili social.

Ahir, el Cercle va deixar clar en la seva nota que si no es corregeix la “deriva” poden començar les conseqüènc­ies i esmenta esque pecíficame­nt “un augment de la desocupaci­ó”. Creu que només “la voluntat de diàleg i entesa” després del resultat de les eleccions del 21-D pot evitar el “caos”. L’organisme demana, en aquest sentit, que “els partits polítics acudeixin a les urnes amb propostes concretes i realistes, no tan sols sobre el conflicte territoria­l”. I per això reclama que s’aprofundei­xi en “aquelles qüestions socials i econòmique­s incideixen directamen­t en el benestar ciutadà”.

D’altra banda, des de Madrid Rosa Duce, economista en cap de Deutsche Bank a Espanya, va indicar que “l’impacte de la crisi política de Catalunya queda limitat al tercer i quart trimestre del PIB d’aquest any a Espanya”, quan l’economia creixerà al voltant del 3%. El banc alemany estima que l’economia espanyola creixerà un 2,5% l’any vinent, però aquest descens no serà conseqüènc­ia de la crisi catalana. Segons la seva opinió, els sectors més castigats han estat “el consum, el turisme i les inversions”. El risc l’any que ve dependrà, va afirmar, “dels resultats de les eleccions”. A poc a poc, va assenyalar, “l’efecte Catalunya s’anirà diluint en un escenari base”.

A Barcelona, la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, va assegurar ahir que el Govern central està disposat a “sumar” amb totes les administra­cions i amb la UE perquè Catalunya sigui “cada dia més europea” i continuï com a “locomotora d’oportunita­ts”, malgrat la “frenada” que va patir a l’octubre per la crisi política, informa Efe.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Alguns membres de la junta del Cercle amb el president del Govern central, Mariano Rajoy
XAVIER GÓMEZ Alguns membres de la junta del Cercle amb el president del Govern central, Mariano Rajoy
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain