La Vanguardia (Català)

Iceta ofereix pactar el Govern als qui li donin suport

Sánchez demana a Rajoy que compleixi i obri la Constituci­ó

- JUAN CARLOS MERINO RAÚL MONTILLA TONI BATLLORI

En el seu últim acte públic previst a Madrid abans de centrar-se en una campanya que obrirà a l’Hospitalet i tancarà a Cornellà –cosa que ja pressuposa una voluntat de pesca major als tradiciona­ls caladors de vot del PSC–, Miquel Iceta va esbossar ahir algunes de les claus estratègiq­ues amb què es presenta al 21-D per poder culminar amb èxit la complexíss­ima operació d’intentar ser investit president de la Generalita­t. “Per això treballo!”, va admetre, tot i que molt conscient de la dificultat d’aconseguir-ho, en un acte d’Europa Press en què va estar acompanyat per Pedro Sánchez i la plana major del PSOE, a banda del president del PSC, Àngel Ros.

Iceta va confirmar així la pretensió d’encapçalar un Govern monocolor i en minoria, que hauria de recórrer cada dia a la geometria variable en un Parlament molt fragmentat per tirar endavant cada una de les seves iniciative­s. Però un Govern de consens i consensuat, farcit d’independen­ts, que podria facilitar la seva pròpia investidur­a com a president. Un Govern que pivotaria sobre un potent conseller en cap també pactat entre els partits que amb el seu vot afirmatiu o la seva abstenció poguessin donar a Iceta les claus del Palau de Sant Jaume. Ahir no va al·ludir a la fórmula danesa de la sèrie televisiva Borgen, que no deixa de ser una ficció, sinó a la via portuguesa del socialista António Costa, que és tota una realitat.

A Portugal governen els socialiste­s en solitari des del novembre del 2015, després d’aconseguir un insospitat pacte d’investidur­a amb els comunistes i el Bloco de Esquerda, un acord en què ningú no creia abans de les eleccions, va rememorar Iceta. “Però després s’ha vist que hi ha més estabilita­t de la que ningú hauria pogut pensar”, va destacar. La via lusitana també la va explorar Sánchez per intentar el 2016 la seva investidur­a com a president, però les mútues incompatib­ilitats entre Podem i Ciutadans la van fer descarrila­r. Sánchez va aprofitar ahir per exigir públicamen­t a Mariano Rajoy que “compleixi la seva paraula” d’abordar una reforma de la Constituci­ó. I li va recordar el seu compromís d’“obrir el candau de les transforma­cions que tant necessita el nostre país”.

Iceta es va acollir a la doctrina de sant Tomàs, i fins que no pugui tocar aquesta reforma no se la creurà pas. Va preferir, per tant, centrar-se en el seu repte immediat: “No descarto la possibilit­at d’anar al Parlament, obtenir el suport per a una investidur­a, i després estar disposats a arribar a grans acords i negociar les lleis en seu parlamentà­ria”, va confiar. L’únic que va descartar per endavant va ser donar suport a un

COMPROMÍS PENDENT Sánchez exigeix a Rajoy que compleixi la seva paraula per “obrir el candau” de la Constituci­ó

UN GABINET CONSENSUAT L’esquema de govern que traça el candidat del PSC pivota sobre un conseller en cap fort

 ??  ??
 ?? DANI DUCH ?? Sánchez i la plana major del PSOE van acompanyar ahir Iceta a Madrid
DANI DUCH Sánchez i la plana major del PSOE van acompanyar ahir Iceta a Madrid
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain