La Vanguardia (Català)

Batalla política per la llum groga de les fonts

La Junta Electoral sospesa la idoneïtat de la il·luminació de groc després d’ordenar la retirada d’una pancarta del balcó del Consistori

- DAVID GUERRERO Barcelona

Les fonts il·luminades de groc són un missatge partidista? La Junta Electoral de Barcelona haurà de respondre a aquesta pregunta en les pròximes hores. I, en funció del pronunciam­ent, l’Ajuntament haurà de retirar la il·luminació especial de les fonts públiques. Des de divendres al vespre, l’endemà de l’encesa de l’enllumenat nadalenc, hi ha 32 fonts de la ciutat que entre les cinc de la tarda i les nou del vespre es tenyeixen de color groc per reclamar la llibertat dels exconselle­rs empresonat­s i dels líders de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Diumenge la Junta Electoral va ordenar la retirada de la pancarta que des del 2 de novembre penjava del balcó de la façana de l’Ajuntament amb el lema “Llibertat presos polítics” perquè, segons el dictamen de la Junta, pot vulnerar el principi de neutralita­t institucio­nal. La retirada es va materialit­zar com a resposta a un recurs presentat per Ciutadans. La líder de la formació taronja, Carina Mejías, sota el balcó ja desproveït de la pancarta, va demanar ahir a l’alcaldessa “garantir la neutralita­t i la pluralitat ideològica al Consistori, que no és de la seva propietat, sinó de tots”.

Ara el PP espera que la Junta Electoral es pronunciï en la mabuna. teixa línia pel que fa la il·luminació de les fonts. “Colau es posa morada il·luminant de groc fonts i edificis pels presos polítics, un fet que crea avergonyim­ent democràtic”, va denunciar el líder del PP a Barcelona, Alberto Fernández, després de qualificar el gest com “una mostra més de la cooperació necessària de Colau amb l’independen­tisme”. Ciutadans estudia afegir-se a la petició del PP i presentar un recurs similar sobre les fonts i “totes les accions de propaganda que intentin afavorir posicions polítiques”, va advertir Mejías.

La il·luminació amb un color caracterís­tic fins ara estava reservada exclusivam­ent a commemorac­ions puntuals, com, per exemple, el dia internacio­nal per l’Eliminació de la Violència contra la Dona de dissabte passat, quan les fonts es van vestir de lila unes quantes hores.

El govern municipal esperarà el pronunciam­ent de la Junta Electoral, com ja va fer amb la pancarta, que va ser retirada immediatam­ent després de conèixer la resolució. El regidor de Presidènci­a, Eloi Badia, es va limitar a dir que l’Ajuntament donava compliment a la resolució de l’òrgan electoral malgrat que no comparteix els seus arguments. Per la seva part, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, no va voler entrar a valorar la nova petició del PP. “Farem el que la Junta Electoral indiqui”, va assenyalar Pisarello durant la seva intervenci­ó a Barcelona Tri- Sí que es va pronunciar amb més claredat sobre l’obligació de retirar la pancarta del balcó. “El motiu no era incidir en les eleccions, al contrari. Acatem la sentència però no compartim l’argumentac­ió de fons”, va assegurar el primer tinent d’alcalde.

Un dia més, la qüestió catalana va tornar a marcar completame­nt l’agenda de la política municipal a Barcelona. Els partits independen­tistes van demanar al govern municipal que presenti recurs davant la decisió de la Junta Electoral. El portaveu del PDECat a l’Ajuntament, Jaume Ciurana, va reclamar que “no s’intenti fer veure que vivim en una situació de normalitat. Ens podran fer buidar els balcons, però la nostra feina és omplir les urnes el 21-D de llibertat, democràcia i dignitat”, va subratllar Ciurana. Més enginyós va estar el líder d’ERC, Alfred Bosch, a través de Twitter: “O alliberen els presos polítics o acabaran prohibint els taxis”, va deixar anar el republicà com a resposta al PP.

Ciutadans té previst presentar recursos en totes les juntes electorals provincial­s de Catalunya perquè es retirin les banderes estelades, els llaços grocs i les pancartes que demanen la llibertat de polítics empresonat­s a les façanes de centenars d’ajuntament­s catalans. De fet, la desaparici­ó de la pancarta a Barcelona pot obrir un possible efecte dòmino. L’alcalde de Mataró, el socialista David Bote, va ordenar retirar la que penjava de la façana de l’edifici consistori­al de la seva ciutat sense necessitat que la Junta Electoral l’hi ordenés. L’havien posat ERC i CiU des dels seus finestrals el cap de setmana, i ahir Bote va actuar d’ofici per “garantir la neutralita­t institucio­nal a la façana de l’Ajuntament”.

 ??  ??
 ?? MONTSE GIRALT ?? Fonts de plaça Catalunya il·luminades de groc dilluns a la tarda
MONTSE GIRALT Fonts de plaça Catalunya il·luminades de groc dilluns a la tarda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain