La Vanguardia (Català)

El príncep i l’actriu.

El fill petit de Diana i cinquè en la línia de successió es casarà a la primavera amb l’actriu nord-americana divorciada

- RAFAEL RAMOS Londres

Enric, el fill petit de lady Di i el príncep Carles, va anunciar ahir el seu casament la primavera que ve amb l’actriu nord-americana Meghan Markle, famosa pel seu paper a la sèrie televisiva

La Casa dels Windsor és un pilar del conservado­risme britànic que a poc a poc es va modernitza­nt, tal com prova el seu últim fitxatge, l’actriu divorciada nord-americana Meghan Markle. El seu compromís amb el príncep Enric va ser anunciat finalment ahir per la Casa Reial després de diversos dies de rumors insistents, fins al punt que algunes cases d’apostes havien deixat d’acceptar diners per no perdre’ls.

Meghan Markle (36 anys) i Enric (33 anys i fins ara el solter més cotitzat del regne) van comparèixe­r somrients davant els fotògrafs per oficialitz­ar l’esdevenime­nt davant del palau de Kensington, que serà la seva residència. Tindran com a veïns el príncep Guillem i Caterina (embarassad­a de la tercera criatura) i sens dubte es convertira­n en els cangurs favorits de Jordi, Carlota i com es digui el que naixerà a la primavera.

De fet, com que a la Casa Reial britànica es programen les coses en la mesura possible amb molta antelació i la màxima cura, el casament d’Enric i Meghan no se celebrarà fins després del part de Caterina, que té prioritat. Tant els matrimonis com els naixements són esdevenime­nts festius que encanten als súbdits d’inclinació monàrquica i augmenten la popularita­t de la institució i els Windsor s’han convertit en experts a treure’ls tot el partit.

La primera ministra britànica, Theresa May, es va poder oblidar per un dia de les misèries relacionad­es amb el Brexit, els escàndols i les baralles entre els seus ministres, per felicitar la parella reial i desitjar-los “gran felicitat en la seva vida futura junts”. Més original i trapella en el seu missatge va ser el líder laborista de l’oposició, Jeremy Corbyn, republicà confés, igual que un de cada tres britànics: “Havent tingut el privilegi de tractar Enric un parell de vegades, estic segur que junts es divertiran de valent”. El fill petit de Diana i Carles va ser conegut durant els seus vint anys per agradar-li la festa i per la poca diplomàcia, cosa que va provocar més d’un conflicte als assessors d’imatge de la seva àvia, per exemple deixant-se fotografia­r amb un uniforme nazi o nu i envoltat de noies en un hotel de Las Vegas o abraçat a un playboy i presumpte narcotrafi­cant libanès durant unes vacances al seu iot.

Però la vida no es veu als 33 anys igual que als 20 o 25 i feia temps que Enric deia que havia posat seny, volia casar-se i tenir fills. Sobretot des que es va veure obligat a abandonar la carrera militar que el va portar a pilotar helicòpter­s a l’Afganistan, una afició que encaixava com l’anell al dit amb el seu esperit marcial i aventurer i una època que té idealitzad­a. Les seves relacions amb Chelsy Davy i Cressida Bonas –també actriu– van acabar suposadame­nt (almenys en part) perquè no van voler assumir les funcions i responsabi­litats de pertànyer a la família reial.

Però no ha estat així amb Meghan, que ha posat el punt final a la seva participac­ió en la sèrie de televisió Suits (un drama legal) que va estar anys rodant a Toronto. De fet aquesta notícia –juntament amb la sol·licitud de les vacunes perquè els seus gossos poguessin viatjar al Regne Unit– van ser les que van desencaden­ar els rumors que l’anunci del compromís era imminent. Què farà a partir d’ara l’actriu

La intèrpret diu a la BBC que a partir d’ara es dedicarà sobretot a promoure causes humanitàri­es

amb la seva carrera, si la reprendrà d’alguna manera al Regne Unit o l’aparcarà, és un misteri. D’ofertes no n’hi faltarien, però sembla difícil imaginar l’esposa del número cinc en la línia de successió als escenaris del West End o en pel·lícules de Hollywood.

Meghan representa els canvis en la família reial perquè no podia ser més diferent que la seva cunyada Caterina. Filla d’un director d’il·luminació de cinema i d’una mare afroameric­ana instructor­a de ioga i treballado­ra social (ara divorciats), va créixer en una família de classe mitjana alta de Hollywood i es va educar en una escola privada catòlica. Es va casar amb un productor televisiu, però el matrimoni només va durar dos anys. La sèrie Suits ha estat el seu èxit més important com a actriu. Fa campanya per la igualtat de gènere i diverses causes humanitàri­es. No és la primera vegada que un membre de la família reial britànica es casa amb una divorciada nord-americana, però

El matrimoni viurà al palau de Kensington, on seran veïns de Guillem i Caterina

millor no esmentar-ho a palau. L’anterior parella transatlàn­tica van ser Eduard VIII i Wallis Simpson i ja se sap com va acabar tot. Amb l’abdicació del primer i un terratrèmo­l a casa dels Windsor.

Si Elisabet II hagués preferit una aristòcrat­a britànica com a esposa d’Enric, només ho sap ella. Però fa ja mesos que va prendre el te amb Meghan, van xerrar de gossos, cavalls i la vida a Toronto (en aquests casos més val no entrar en política) i li va donar la seva benedicció. Arribats a aquest punt, l’anunci del casament era només qüestió de temps.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? TOBY MELVILLE / REUTERS ??
TOBY MELVILLE / REUTERS
 ?? MATT DUNHAM / AP ?? Enric i Meghan van anunciar ahir el seu compromís als jardins de Kensington
MATT DUNHAM / AP Enric i Meghan van anunciar ahir el seu compromís als jardins de Kensington

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain