La Vanguardia (Català)

Petició de 22 anys de presó per a ‘La Manada’

La fiscal del cas assegura que l’agressió a la jove “va ser brutal i humiliant”

- JOKIN LECUMBERRI

La fiscal Elena Sarasate va considerar ahir “totalment acreditada” la presumpta violació en grup de La Manada, uns fets pels quals reclama 22 anys i 10 mesos de presó per a cadascun dels cinc acusats. La fiscal deixa clar que la violació es va produir “sota violència i intimidaci­ó”.

“Ells sabien què volien fer i estava tot dirigit a això; la víctima no sospitava ni remotament el que passaria”. La fiscal Elena Sarasate va considerar ahir “totalment acreditada” la presumpta violació grupal de La Manada, uns fets pels quals reclama 22 anys i 10 mesos de presó per a cadascun dels cinc acusats i que, va insistir, es van produir “sense el consentime­nt” de la jove i “sota violència i intimidaci­ó”. “Els acusats van actuar de manera conjunta i organitzad­a, les proves són contundent­s”, va subratllar.

La primera jornada de conclusion­s i al llarg de dues hores, la fiscal va desgranar cada un dels arguments que corroboren una agressió sexual “brutal, humiliant i amb vexacions”. El més important, els 96 segons de vídeo dividits en set enregistra­ments –a més de dues fotos–, evidencien per a la fiscal el delicte.

La “passivitat i actitud neutra” de la jove de 18 anys en les imatges, en què està sempre amb els ulls tancats i no emet cap paraula, respon per a Sarasate a la “submissió”, una actitud que xoca amb les primeres explicacio­ns de La Manada, en què van dir que “hi va participar activament”. “Els acusats es van valer de la seva superiorit­at física i numèrica, no tenia cap altra possibilit­at que sotmetre’s i desitjar que tot acabés com més aviat millor”, va recalcar la fiscal.

Els enregistra­ments reflecteix­en com els acusats la “subjecten” i fins i tot com un d’ells “li obre la boca amb dos dits i li introdueix el penis”. També hi ha relacions anals i petons negres, pràctiques que la jove va dir que no havia tingut mai abans. “Després de set minuts de conversa amb ells decideix fer això en grup i sense que els joves utilitzin preservati­us?”, es va preguntar la fiscal.

Els àudios recullen només paraules dels acusats, de “col·laboració” entre ells –“torn”, “no l’aixequis tant”– i amb un “to imperatiu” cap a la jove.

Sarasate va destacar al seu torn que els set vídeos es van fer al llarg dels 18 minuts que va durar la presumpta agressió, per la qual cosa evidencien que l’actitud de la víctima va ser “en tot moment” com es mostra en els enregistra­ments.

A la “gravíssima intimidaci­ó numèrica” se suma la del context on van succeir els fets, una “cubicle minúscul i aïllat” de tot just un metre d’amplada dins del portal, on va ser introduïda “agafada pels braços i després de tapar-li la boca”. “És una ratera, no hi havia escapatòri­a”, va descriure. La fiscal va destacar al seu torn nombroses “incongruèn­cies i falsedats” en el relat dels acusats. Segons un d’ells, després de conèixer-se en un banc de la plaça del Castillo, va començar una conversa amb insinuacio­ns sexuals en què la jove va dir: “Jo puc amb dos i amb cinc”.

La jove, tot i això, no va parlar mai de cinc agressors, sinó de quatre. Sarasate va negar al seu torn la conversa de contingut sexual de camí al portal exposada pels acusats ja que els sis –la dona i els imputats–, com recullen les càmeres de seguretat, van anar sempre en grups de dos.

Sarasate es va preguntar igualment per què la jove, després de conèixer La Manada, va trucar a un amic per quedar aquella mateixa nit si suposadame­nt volia tenir relacions sexuals amb ells. D’altra banda, va incidir en el robatori del mòbil de la denunciant després de l’agressió, amb la finalitat de “deixar-la indefensa i incomunica­da”.

L’estat de xoc en què la van trobar una parella minuts després de la presumpta violació –estava plorant en un banc i amb prou feines podia parlar– és per a la fiscal congruent amb el relat “coherent” de la jove.

Els lletrats de la denunciant i l’acusació popular de l’Ajuntament de Pamplona van qualificar d’“increïble” la versió de La Manada. Segons Víctor Sarasa, advocat del consistori– “seria de ciència-ficció que fos com ens expliquen els acusats”.

PETICIÓ DE PENA La Fiscalia reclama 22 anys i 10 mesos de presó per a cadascun dels acusats PROVA RELLEVANT El vídeo de 96 segons en set preses és l’evidència més important

 ?? VILLAR LOPEZ / EFE ?? L’advocat de la jove madrilenya, Carlos Bacaicoa, arribant ahir al Palau de Justícia de Navarra
VILLAR LOPEZ / EFE L’advocat de la jove madrilenya, Carlos Bacaicoa, arribant ahir al Palau de Justícia de Navarra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain