La Vanguardia (Català)

Juan Casamayor

Juan Casamayor, premi FIL al mèrit editorial, dialoga amb Claudio López, del grup Penguin Random House

- XAVI AYÉN Guadalajar­a (Mèxic) Enviat especial

El fundador de Páginas de Espuma, l’exquisida editorial especialit­zada en contes, va inscriure ahir el seu nom entre els grans editors del món, al rebre el premi FIL al Mèrit Editorial, que consigna el relleu generacion­al del sector.

S’avenen, però represente­n dos mons. La mida importa i Claudio López de Lamadrid (Barcelona, 1960) coordina des de Barcelona el grup Penguin Random House (PRH), un dels dos gegants –juntament amb Planeta– de l’edició en espanyol, amb autors com Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa o Philip Roth, entre milers d’altres, i les oficines centrals del grup –dominat pels alemanys de Bertelsman­n– a Nova York. Juan Casamayor (Madrid, 1968) dirigeix des de la capital d’Espanya la seva pròpia editorial independen­t, Páginas de Espuma, amb la seva dona, Encarnació­n Molina, i un catàleg que alterna clàssics (Poe, Txékhov...) amb noms que van de Samanta Schweblin a José María Merino o Eloy Tizón. Casamayor va rebre ahir, en un acte solemne a la Fira Internacio­nal del Llibre (FIL) de Guadalajar­a (Mèxic), el premi al mèrit editorial, un guardó en què l’han precedit noms com Antoine Gallimard, Jorge Herralde o Jaume Vallcorba i que marca, per tant, un relleu generacion­al important en el món de l’edició espanyola. Editor gran i editor petit, Barcelona i Madrid, aquest diumenge van dialogar a petició de La Vanguardia a l’hotel Hilton de Guadalajar­a.

Casamayor fa 15 anys seguits que ve a la FIL, López de Lamadrid uns 20. El primer publica 15 títols l’any, el segon 35 a Literatura Random House –el segell que dirigeix directamen­t– però molts més sumant-hi les altres editorials del grup que coordina (50 a Alfaguara, 35 a Debate...). Amèrica Llatina és cada vegada més important: “Ara hi facturem el 50 o 60% del total, abans només el 40”, revela López, mentre que Casamayor –que ja té al seu catàleg més autors llatinoame­ricans que espanyols– ha passat del 20% a “més del 30%”.

És cert que ha caigut el consum de llibres a Catalunya?, els demanem. “Jo estic en un 20% menys –confessa l’editor de Páginas de Espuma– mentre que a Madrid estic en el meu millor any”. “L’efecte procés només ha afectat el mes d’octubre, que ha estat fatídic –apunta el coordinado­r de PRH– però el global anual és molt bo”.

Tots dos fan un esforç perquè els autors llatinoame­ricans es coneguin cada vegada més tot i que apunten que “els escriptors espanyols interessen molt poc a Amèrica Llatina”, en paraules de Casamayor. “Tant se’ls en dona de tot allò espanyol, són molt més localistes encara que nosaltres”, remata López, que a la seva col·lecció Mapa de las Lenguas publica cada any almenys 24 títols de llatinoame­ricans (la meitat a Alfaguara i la meitat a Random House).

Páginas de Espuma està especialit­zada en contes. “No publicaré mai una novel·la –assegura l’editor– perquè això em convertiri­a en una mera pedrera per als grans grups. Ara, és un petit miracle, els autors dels grans es passen a publicar els contes amb mi. Hi ha certs llibres que només en un segell petit són ben tractats”. “És lògic –reconeix López– perquè el temps i dedicació per a cada novetat és molt superior. Estic convençut que Instrument­al, de James Rhodes, l’hauria venut menys que Blackie Books”.

“Cada segell nostre –prosseguei­x el coordinado­r de PRH– treballa com si fos una editorial independen­t. Jo, com a director de Literatura Random House, no comparteix­o res amb Alfaguara o Lumen, cadascú té el seu equip, simplement ens coordinem dins del grup. De vegades, als grups grans, la tendència és diferent”, afirma, en el que podria ser una al·lusió velada a Planeta. “L’avantatge que tinc sobre en Juan –continua– és que no he de fer jo tot sol el catàleg, sinó que el faig amb editors de cadascun dels països, crec molt en l’edició col·lectiva”.

Se senten pressionat­s? “És molt més dur per a en Juan, que treballa amb el seu compte bancari”. “La meva missió –apunta Casamayor– és fer rendible un gust molt personal. Però si no venc, em va malament tot, la vida en general”. “Esclar, si a mi em va malament –replica López– m’acomiaden i ja està, però en el teu cas pateix la família”.

Fa uns anys, alguns van pronostica­r que la classe mitjana editorial desapareix­eria, que tan sols quedarien els grans grups i les petites independen­ts. Tot i que editorials com Tusquets han estat absorbides per gegants, continuen existint segells com Salamandra o Anagrama. “Ei, que Anagrama ja no és independen­t –matisa López–, és una editorial del grup italià Feltrinell­i”. Just en aquest moment –coses de Guadalajar­a– l’editor milanès Carlo Feltrinell­i, potser perquè ha sentit el seu nom, ve a saludar els contertuli­ans des de la taula del costat. “Carletto!”, l’abraça López de Lamadrid.

Dels seus grans moments com a editor, López tria La broma infinita de David Foster Wallace, perquè “tothom em va dir que estava boig, el vaig contractar en un moment en què era molt inconscien­t, ara no m’hi atreviria, m’he tornat prudent amb l’edat; llavors em vaig tirar a la piscina i ha resultat un supervende­s, es ven cada any i ha funcionat molt temps com a vaixell insígnia del segell. Avui dia el rebutjaria de la por que em faria enganxar-m’hi els dits”. Casamayor esmenta “l’antologia de contes Pequeñas resistenci­as, feta per Andrés Neuman, ja que “vint dels autors selecciona­ts aleshores avui són amb nosaltres amb llibres propis”.

Finalment, López de Lamadrid opina que “de vegades som molt estúpids, els últims premis FIL a la trajectòri­a d’un autor han estat a estrangers, molt bons, cert, com Norman Manea, Claudio Magris o Emmanuel Carrère. Però han deixat que Ricardo Piglia es morís sense premi, i a César Aira li passarà el mateix. No se’l mereix Javier Marías?”

Claudio López COORDINADO­R DE PENGUIN RANDOM HOUSE

Un dels meus grans èxits és ‘La broma infinita’, de Foster Wallace, avui no gosaria contractar-lo, m’he tornat prudent” El pes d’Amèrica Llatina és creixent en la facturació: un 55% a Random i més del 30% a Páginas de Espuma

Juan Casamayor DIRECTOR DE PÁGINAS DE ESPUMA

No publicaré mai novel·les, això em convertiri­a en pedrera dels grans. Fent contes són els autors els que em venen a buscar” “Això és més dur per a en Juan –admet López– perquè opera amb el seu compte corrent, el de la família”

 ??  ??
 ?? LISBETH SALAS ?? Claudio López de Lamadrid i Juan Casamayor diumenge a la nit a l’hotel Hilton de Guadalajar­a
LISBETH SALAS Claudio López de Lamadrid i Juan Casamayor diumenge a la nit a l’hotel Hilton de Guadalajar­a
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain