La Vanguardia (Català)

La ‘Grosse Koalition’

La cancellera invoca la importànci­a per a Europa d’un Govern estable al seu país

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

La cancellera d’Alemanya i líder democristi­ana, Angela Merkel, redobla la pressió sobre els socialdemò­crates de Martin Schulz perquè facilitin un govern format pels dos grans partits del país.

La cancellera d’Alemanya i líder democristi­ana, Angela Merkel, va oficialitz­ar ahir obertament la pressió sobre els socialdemò­crates perquè facilitin un govern de gran coalició entre els dos grans partits del país: els conservado­rs de la CDU/CSU que donen suport a Merkel i l’SPD liderat per Martin Schulz. “Estem preparats per iniciar converses amb l’SPD, i aquestes converses han de ser serioses, lleials i honestes, i amb l’objectiu que acabin amb èxit”, va dir Merkel en roda de premsa, després d’una reunió de la cúpula democristi­ana en la qual es va descartar treballar per un govern en minoria amb els ecologiste­s.

Després de la ruptura fa una setmana de les negociacio­ns per formar Govern tripartit amb liberals i verds –va ser el liberal Christian Lindner qui les va liquidar en abandonar–, només queda l’opció aritmètica de reeditar un pacte entre conservado­rs i socialdemò­crates.

Martin Schulz sempre s’hi havia oposat, però va haver de cedir, si més no, a acceptar un diàleg després que el president federal, Frank-Walter Steinmeier, demanés la setmana passada als partits que s’evitin eleccions anticipade­s, i que es negociï a la recerca d’un govern. Així, segons el previst, Steinmeier rebrà dijous Merkel, Schulz i Horst Seehofer, líder de la socialcris­tiana CSU, el partit germà de la CDU, és a dir, el combinat de la Grosse Koalition.

A l’inici d’aquesta crisi política, la cancellera Merkel, actualment en funcions, va rebutjar un govern en minoria. Ahir ja ni va esmentar el tema, agafant-se a l’imperatiu de l’estabilita­t –“La gent espera que es resolguin els seus problemes i per això és fonamental un govern estable”, va afirmar–, i a la responsabi­litat d’un país com Alemanya respecte a Europa i al món. Va citar sobre això problemes per a Alemanya i la UE com la integració de centenars de milers de refugiats, i “els conflictes a l’Orient Mitjà, la situació a Rússia i la dels Estats Units”, que requereixe­n un govern “capaç d’actuar”.

Davant del setge, Martin Schulz va contraatac­ar amb una altra roda de premsa en la qual va defensar la seva voluntat de diàleg, però sense prejutjar els resultats. “El que surti d’aquell procés serà sotmès al vot dels militants”, va recordar el líder socialdemò­crata, qui va revelar que el primer ministre de Grècia, Alexis Tsipras, li havia demanat que formés part del Govern de Merkel. Més tard va fer un tuit en què no s’inclina per una Grosse Koalition: “Pot ser que siguem davant una constel·lació que no s’ha donat encara en la república federal”, va escriure Schulz. Un sondeig encarregat per les cadenes RTL i NTV va mostrar que el 42% dels votants de l’SPD dona suport que l’SPD toleri des de fora un Govern en minoria de Merkel, i el 34% aposta perquè es repeteixi una gran coalició; la resta vol noves eleccions.

Repetir una gran coalició espanta una part de l’SPD –amb Schulz al capdavant, que ha consentit a contracor aparcar la seva aposta inicial d’estar en l’oposició–, ja que atribueixe­n els seus magres resultats en les eleccions del passat 24 de setembre a haver governat amb Merkel els últims quatre anys. També van participar en el primer Executiu de la democristi­ana en la legislatur­a 2005-2009.

Amb tot, la mateixa cúpula de la CDU va concedir, per boca d’una dels seus cinc vicepresid­ents, Julia Klöckner, que no espera que es puguin entaular negociacio­ns formals amb els socialdemò­crates fins al mes de gener. “L’SPD va fixar massa aviat una posició equivocada i ara busca un camí per assumir la seva responsabi­litat; no hem de pressionar-los massa”, va escriure el ministre de l’Interior, Thomas de Maizière, en un fòrum digital del diari Bild.

La CDU calcula que les negociacio­ns formals amb els socialdemò­crates no començaran fins al gener

 ?? SEAN GALLUP / GETTY ?? Angela Merkel, ahir a la seu del seu partit, la CDU, a Berlín
SEAN GALLUP / GETTY Angela Merkel, ahir a la seu del seu partit, la CDU, a Berlín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain