La Vanguardia (Català)

Passos en fals

-

Les desencerta­des crítiques de Carles Puigdemont a la Unió Europea; i l’asfixiant i perjudicia­l pressió del fisc sobre el sector de la cultura.

HAN causat sorpresa a Catalunya, fins i tot en cercles independen­tistes, les declaracio­ns de Carles Puigdemont proposant un referèndum perquè els catalans decideixin si volen continuar formant part de la Unió Europea o no. En primer lloc, han sorprès perquè el catalanism­e sempre ha estat europeista. N’hi ha prou de recordar que Jordi Pujol es va declarar partidari sense fissures del projecte europeu, i ho va demostrar amb diferents iniciative­s, per exemple, impulsant com a president de Catalunya, juntament amb Baden-Württember­g, la Llombardia i Roine-Alps, el projecte dels Quatre Motors per a Europa. Per no parlar del moviment sobiranist­a mateix, que va convocar la manifestac­ió de l’Onze de Setembre del 2012, pòrtic del procés, sota el lema “Catalunya, nou Estat d’Europa”. En segon lloc, aquestes declaracio­ns han sorprès perquè costa de trobar-hi un fonament, ni tan sols conjuntura­l, més enllà de l’hipotètic despit que Puigdemont pogués sentir davant l’escàs suport que ha aconseguit en instàncies comunitàri­es l’aventura sobiranist­a catalana encapçalad­a per ell.

A més de sorpresa, les declaracio­ns de Carles Puigdemont han suscitat un ampli rebuig. Els partits constituci­onalistes i el món empresaria­l el van expressar abans-d’ahir, diumenge, tot just les van conèixer. I a continuaci­ó, ja fos amb la boca petita o a través de fonts oficials, el van manifestar els partits sobiranist­es, tant el PDECat com ERC, aquesta última reafirmant amb poques reserves la seva vocació europeista. De fet fins i tot Puigdemont, després de sentir tantes reaccions adverses, va enviar ahir tuits per atenuar-les, recordant el que ja sabíem: que el catalanism­e és europeista. I encara podríem dir més: ho ha estat, ho és i ho serà. Perquè Europa és el marc cultural, econòmic, legal i de progrés que li correspon d’una manera natural a Catalunya.

És obvi que el procés dirigit pel sobiranism­e ha tingut conseqüènc­ies serioses a Catalunya; que fins i tot ha causat desconcert a les seves files. Tot i això, el projecte d’unió europea, amb totes les seves mancances, demores i decepcions, continua sent prioritari. Ho és en termes econòmics, ja que en temps de globalitza­ció Europa no té més remei que sumar per reforçar la seva veu en l’escena mundial. I ho és, esclar, en termes culturals i polítics. Per si amb això no n’hi hagués prou per adonar-se de la pertinènci­a del projecte europeu, hauríem d’adonar-nos de qui són els seus enemics, externs o interns. No abundarem en els externs. Però entre els interns citarem els populismes de tall xenòfob, com els apareguts a França, Holanda o el Regne Unit. En aquest darrer cas, amb la funesta conseqüènc­ia del Brexit, que no augura res de bo per a la Gran Bretanya ni per a Europa. Qui vol anar de bracet d’aquests populismes?

És ben sabut que la condició d’exiliat pot entotsolar els que la pateixen, fent-los perdre de vista la complexita­t del món. Sabem també que estem en vigílies d’una campanya electoral, la del 21-D, molt peculiar i enverinada. Però creiem que res d’això no justifica les declaracio­ns euroescèpt­iques de Puigdemont. La situació catalana, en termes econòmics i de convivènci­a, és ja extremadam­ent delicada. Tots els esforços que es facin per restaurar-la seran benvinguts. En canvi, totes les iniciative­s que la puguin empitjorar han de ser rebutjades totalment.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain