La Vanguardia (Català)

Els caces russos colpegen l’EI a l’est de Síria

Moscou nega les víctimes civils que l’oposició denuncia

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Encara que el president de Rússia, Vladímir Putin, anunciés la setmana passada que la fase militar de la guerra civil de Síria està acabant, l’aviació russa continua anant a totes. La passada setmana els seus caces van mantenir un intens bombardeig contra les posicions de l’Estat Islàmic (EI) a l’est de Síria. El procés de pau rus, amb el suport de l’Iran i Turquia, haurà de realitzar-se en paral·lel a les accions militars. A més, encara cal atreure els grups de l’oposició a Damasc. El congrés de Diàleg Nacional, que Moscou volia com més aviat millor, no es podrà celebrar fins al febrer.

Segons va informar ahir el Ministeri de Defensa de Rússia, sis caces bombarders TU-22M3 van enlairar-se el 24 de novembre des de territori rus per colpejar els reductes que els queden als extremiste­s de l’EI, a la província siriana de Deir ez-Zor. “Després d’enlairar-se des d’un aeròdrom en territori rus, van atacar les posicions dels terroriste­s i les àrees amb alta concentrac­ió de militants (islamistes) a la vall de l’Eufrates”, va dir el ministeri en un comunicat.

La missió va estar avalada per caces russos Su-30 i Su-35 que Rússia té estacionat­s a la base de Khmeimim (Latakia). El Ministeri de Defensa va anunciar ahir que la missió va tenir èxit, segons vídeos gravats per avions tripulats a distància.

L’Observator­i Sirià per als Drets Humans, que té la seu al Regne Unit però manté una xarxa de fonts dins de Síria, va denunciar ahir que els atacs russos han causat la mort d’almenys 53 civils, inclosos nens, en un dels pobles controlats pels extremiste­s de l’EI. Segons Rami Abdulrahma­n, responsabl­e d’aquesta oficina d’informació pròxima a l’oposició siriana, el bombardeig es va produir a primera hora de diumenge i va assolir “edificis d’habitatges” a AlShafa. L’observator­i també va recollir informació de 18 ferits.

Rússia va negar ahir les acusacions. “Els avions de les forces aeroespaci­als russes no s’han fet servir per atacar Al-Shafa, a la província de Deir ez-Zor”, va dir el Ministeri de Defensa, que va subratllar que els seus objectius són només grups terroriste­s i sempre fora de zones poblades. “Tota la informació sobre els objectius és comprovada i verificada en línia per diversos canals a terra i per drons. Les acusacions de l’Observator­i són una altra de les seves mentides”.

Rússia va començar a donar suport amb la seva aviació al Govern del president Baixar al-Assad el 2015. L’altre gran suport d’Al-Assad és l’Iran. En l’altre costat de la balança hi ha els Estats Units i, entre altres països, Turquia o l’Aràbia Saudita, que donen suport a diversos grups de l’oposició.

Algunes d’aquestes faccions han rebutjat la idea de celebrar aquesta setmana a Sotxi, com va proposar Putin, un congrés de Diàleg Nacional sirià. Una font diplomàtic­a va dir ahir a l’agència Ria Nóvosti que el congrés queda ajornat fins al febrer. El representa­nt de l’ONU per a Síria, Staffan de Mistura, va anunciar ahir que parlarà d’aquest pla amb totes les parts. Sota l’ègida de l’ONU, avui comença a Ginebra una nova ronda de converses de pau per a Síria.

El congrés de Diàleg Nacional sirià, que impulsa Putin, s’ajorna fins al mes de febrer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain